Tělové lufy plné bakterií

Tělová lufa je vhodná k mytí, masážím i peelingu. Většinou má bavlněný provázek a ta přírodní je 100% rozložitelná. Lufa je však obvykle hrubší, než si myslíte, a pleti ve skutečnosti škodí!

Teplá sprcha po dlouhém a náročném dni je tak uvolňující, stejně jako peeling celého těla, který dává pocit, že na těle nejsou žádné odumřelé buňky a bakterie. Možná, že k němu používáte lufu. Pokud tomu tak je, bude vás zajímat důvod, proč to nedělat!

Domov pro nečistoty a bakterie

Organická lufa je vyrobena z přírodního materiálu, který na první pohled působí naprosto neškodně a zdravotně nezávadně. Opak je pravdou. Tenhle vláknitý materiál je dokonalým útočištěm pro růst bakterií. Totéž platí pro syntetické lufy, i když může trvat o něco déle, než se v nich bakterie uchytí. Princip je však stejný. Bakterie, plísně, choroboplodné zárodky, odumřelé kožní buňky a zbytky nečistot, které z těla „sundáte“, v lufě čekají na další příležitost.

Stačí, abyste pustili vodu, popadli svůj mycí a peelingový nástroj a znovu se oddali pravidelné očistě. Bakterie, o nichž jste si mysleli, že jsou dávno pryč, se uchytí uvnitř vašich kožních pórů a mohou způsobit infekci. Z tohoto důvodu používání luf má svá pravidla.

Vyvařujte a máchejte v octové vodě

Po každé koupeli nebo sprše lufu důkladně properte pod čistou, teplou vodou a nechte ji uschnout. Houbu z lufy důkladně vyčistěte jednou týdně, a to tak, že ji namočíte na pět až 10 minut do octové vody a potom opět necháte vysušit na teplém a suchém místě. Řešením je také pravidelné vyvařování či větší zásoba těchto pomůcek. Pokud po ruce budete mít dostatek kusů, můžete použité lufy házet do koše a nahrazovat je novými.

Výměna starých kusů. Kdy?

Navzdory pravidelné očistě je vhodné lufy měnit, jak je to možné – minimálně každých pár týdnů u přírodní lufy a každých pár měsíců u lufy syntetické. Chcete-li ušetřit peníze, pro peeling zvolte jemný abrazivní gel, peelingová mýdla či tělové vody. (Na internetu je i spousta skvělých receptů na výrobu vlastního peelingu s cukrem, solí, esenciálními oleji a antibakteriálním mycím prostředkem na tělo.) A použijte svoje ruce.

V případě, že svoje horní končetiny řádně umyjete, než se namydlíte, jste vystaveni menšímu riziku, než kdybyste vsadili na houby nebo lufy. Ruce ovšem lze v případě potřeby nahradit kartáčem se středně měkkými štětinami, který se dá snadněji vyčistit peroxidem vodíku a alkoholem.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC263056/pdf/jcm00002-0209.pdf - celý článek






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat