Neutrácejte za make-up: Vaši přitažlivost nezvýší!

Britští psychologové potvrdili hypotézu, že lidská krása se opírá o přirozenost. Třebaže se nezabývali přímo vnitřním vyzařováním a krásou duše, platí to i o fyzické stránce. Vyhazovat peníze za tuny make-upu je zbytečnost. Tedy make-up sám o sobě nevadí, musí ale pouze podpořit přirozenost obličeje. Mužům i ženám se totiž nejméně líbí tváře příliš umělé, nejvíce naopak ty, které jsou krásné přirozeně, jako by ani nalíčené nebyly.

Ačkoli make-up činí ženu o něco přitažlivější v očích druhých, nesvede vůbec nic ve srovnání s přirozeně přitažlivými rysy. Jinými slovy, když nalíčíte ženu méně atraktivní, nebude přitažlivější než velmi pohledná žena bez nalíčení. Rysy a identita určují přitažlivost a moc se s tím udělat nedá,“ tvrdí psycholožka Robin Kramerová z University of York.

V experimentálním pokusu předložila studentům k hodnocení fotografie ženských tváří. Snímky obsahovaly tváře žen před nalíčením a po nalíčení. Hodnotící ale vždy dostali buď jen nalíčenou, nebo nenalíčenou tvář. Jeden hodnotitel nedostal tu stejnou ženu v obou variantách, aby je nemohl srovnávat. Hodnotitelé dávali obličejům známky od jedné do sedmi podle přitažlivosti.

A výsledky hovoří jasně. Nalíčená tvář ve srovnání s nenalíčenou dostávala od různých hodnotitelů jen o málo lepší známky. Přitažlivost zvýšila v průměru jen o dvě procenta. Zatímco přirozené rysy tvoří devětašedesát procent atraktivity. Když je tvář pohledná sama o sobě, je hodnocena jako atraktivnější, i když konkuruje nalíčeným tvářím – s méně přitažlivými rysy.

„Existuje mnoho důvodů, proč mohou ženy chtít make-up, a jedním z těchto důvodů může být třeba nespokojenost se svým vzhledem. Problémy s vlastní vizáží jsou v moderní společnosti velmi běžné. My jsme už v minulosti dokázali, že decentnější make-up je považován jako atraktivnější… naše přitažlivost je ovlivněna především přirozenou vizáží, make-up má jen malý vliv,“ dodává doktorka Alex Jonesová z Pensylvánie, která na výzkumu spolupracovala.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat