Přítel? Psychicky mě sráží k zemi!

Připadáte si jako těžký vzduch… Snaží se udržet si vaši pozornost a chce, abyste litovala každé minuty bez něj? Považuje vás za neschopnou? Možná máte doma citového tyrana!

Dvaatřicetiletá Andrea navenek působí jako osoba, kterou jen tak něco nerozhází. Nebo někdo? Vztah, ve kterém zůstává, trvá již osmý rok. Než ji vlastní partner zaměstnal u sebe ve firmě, soužití to prý bylo vcelku fungující. Poté, co souhlasila s tím, že nastoupí do rodinného podniku, všechno se změnilo. „Když Petr odjede na služební cestu do zahraničí, firmu vedu já, vypráví Andrea. „Bohužel můj partner někdy nedokáže oddělit pracovní věci od soukromých, a tak při telefonátech, které probíhají třeba ve tři hodiny ráno, si kolikrát vyslechnu řeči typu: „Tys to ještě nevyřešila? Jsi neschopná, nebo co? Beze mě bys nebyla nic!" Nebo „Tak já jsem tisíce kilometrů daleko od domova jenom proto, abychom se měli dobře, a ty mi tu teď budeš povídat o své žaludeční nevolnosti? Dělám pro nás snad málo, ty nevděčnice?" Andrea jedním dechem dodává, že se jí známí i zaměstnanci firmy kolikrát ptají, jestli má „tohle" zapotřebí. Odpovídá stejně jako jim: „I přes to všechno mám Petra ráda. A každý má svoje mouchy."

Jako štvaná zvěř

Jenomže stav, ve kterém se jeden partner pokouší v tom druhém vyvolat strach, stud, pocit viny nebo splnění povinností i přes nevoli, se nazývá citové vydírání. Petr tedy Andreou manipuluje. Snaží se, aby si připadala méněcenná, neschopná a hlavně závislá na jeho osobě. Jeho cílem je podřazenost partnerky, její maximální připoutání k sobě samému. Andrea, aby údajně měla klid v pracovním i soukromém životě, jeho požadavky plní. Není pro ni problémem z hodiny na hodinu přehodnotit své soukromé plány a jít se věnovat těm pracovním, pracovat do časných ranních hodin a brzy vstávat, trávit hodiny a hodiny za volantem při cestách do zahraničí, i když hodinu před tím neměla o takovém úkolu ani tušení.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Ublížil vám manžel? Braňte se!

Vyhledávání slabin partnera

Z psychologického hlediska je věc jasná. Citový vyděrač, a to může být kdokoliv od kamarádky po vlastní matku, útočí na slabiny své oběti. Jelikož zná její přání, používá je v souboji o pozornost. A čím mazaněji se to snaží nedávat najevo, tím je většinou jeho počínání krutější, neb útočí na nejcitlivější místa psychologickými kličkami, kterých si zprvu nemusíte vůbec všimnout. Jednou z možností je takovému člověku ve všem vyhovět a vyvarovat se jakéhokoliv vzdoru, nebo?

Souhlas a pokrčení rameny?

Uvědomte si, že vyděrač na vás používá své triky proto, že sám trpí nízkým sebevědomím, a tak se snaží pošramotit to vaše. Něco jako: „Jseš si nějaká sebejistá, holčičko. Musím ti ustřihnout křídla, aby sis o sobě tolik nemyslela." Jelikož otevřené konflikty zahrají na jeho notu, nemá smysl hádky vyvolávat. Musíte působit klidně a vyrovnaně. Nesnažte se mu vymluvit jeho názor, když na vás bude slovně útočit, ale místo toho poznamenejte: „Dobře, mysli si to. Mě to tedy mrzí, že to takhle vidíš, ale skákat z okna kvůli tomu nebudu." Klid ho vyvede z rovnováhy. Prostě mu doporučte, ať dělá to, co uzná za vhodné. „Ok, zlato, respektuji tvoje rozhodnutí."

NEPŘEHLÉDNĚTE: Přestaňte být puťkou domácí!

Když vám partner vyhrožuje

Ovšem častým jevem je i vyděračovo vyhrožování, i když vlastně nechce nikomu vážně ublížit. (V Andreině případě by se mohlo jednat například o hrozbu propuštění z firmy.) Jít ale může třeba i o rozchod. Čtyřicetiletý účetní Milan o tom ví své: „Pokaždé, když mi Karolína vyhrožuje, že si sbalí tašky, otočím se a odejdu. Když se vrátím, dělá, jakoby se nic nestalo," vypráví. Ještě nikdy nedošla tak daleko, že by se obouvala a byla na odchodu. Vyhrožuje na svoji obranu, už ji znám", dodává sympatický účetní. I tady je dobré zachovat klid, pokrčit rameny a nenechat se vykolejit. To je jediná obrana proti „černé magii" vyděračů.

Jste v pozici té, která pořád dokola ustupuje? Máte pocit, že partner absolutně nevnímá vaše přání nebo pocity? Kam až to může zajít? Napište nám to do diskuze pod článkem!
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Vydírá vás citově partner? Nevíte si rady? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

196 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat