První hádka? Nepanikařte!

Dříve či později nastane v každém vztahu dvou lidí okamžik, kdy dojde na hádku. Ačkoli se to v tu chvíli nezdá, může taková ostřejší výměna názorů posunout vztah o něco dál, protože odkrývá i ty povahové stránky partnera, které byly až dosud skryté.

Ojedinělé hádce se nevyhnou ani dvojice, které navenek působí ideálním dojmem a jsou spolu celá desetiletí. Určitě se alespoň párkrát za život „chytli“ – třeba kvůli výchově dětí, starostem o domácnost nebo kvůli programu v televizi.

Samozřejmě existují i hádky, které vztah nenávratně poškodí (a někdy i ukončí), ale těm se v tomto článku věnovat nebudeme. Spíše se zaměříme na „strategie přežití“ u běžných výměn názorů, které se sice mohou zpočátku zdát jako naprosto zásadní, ale při pohledu zpět se jeví jako malicherné (zvláště pak po povedeném usmiřování).

Hlavně klid

To, že jste se spolu poprvé pohádali, není rozhodně důvod k panice. Hádka prostě občas vyplyne ze situace, není to známka selhání ani začátek konce vztahu. Vlastně by bylo trochu divné, kdybyste s partnerem ve všem a za každých okolností bezvýhradně souhlasili. Takže rozkol v názorech berte jako přirozenou věc a nepanikařte. Zkuste držet emoce na uzdě (křik ani házení talířů nikdy k vyřešení hádky nevedlo) a soustřeďte se na argumenty. Až vše odezní, budete zase tou skvělou dvojicí jako předtím.

Držte se tématu

Všimli jste si, kolik hádek nad jedním problémem přeroste ve výměnu názorů na deset dalších věcí, aniž by si obě strany sporu dokázaly vyřešit prvotní impuls k hádce? Tak tomu se snažte za každou cenu vyhnout. Je to totiž ta nejlepší cesta k tomu, abyste si řekli věci, jichž budete později litovat. A hádka vás zasáhne o to citelněji (nemluvě o škodách, které natropí).

Vyslechněte se

Možná jste v danou chvíli stoprocentně přesvědčeni, že pravda je na vaší straně, ale dejte partnerovi možnost vysvětlit jeho úhel pohledu. Poté mu předestřete svůj. Jednak se vyhnete nedůstojnému překřikování, jednak se o svém protějšku můžete hodně dovědět. A to je především v začátcích vztahu hodně důležité.

Co bylo, bylo

V okamžiku, kdy se situace vyjasní a uklidní, se ke sporu již nevracejte. Jistě, můžete si z hádky odnášet řadu nepříjemných pocitů, ale rozhodně se to nezlepší, pokud se v ní budete i nadále „pitvat“ a neustále ji partnerovi předhazovat. Teprve až budete opět schopni racionálně uvažovat a udržíte emoce na uzdě, se můžete k problému v klidu vrátit.

Poučte se

Jak už bylo řečeno, hádky dokážou odhalit ty stránky osobnosti vašeho partnera, o nichž byste jinak neměli třeba ani tušení. Ve stresových situacích se charakter člověka ukáže nejlépe. Má partner tendenci prosazovat své názory za každou cenu? Drží se argumentace? Je racionální, nebo spíše vyčítá? To vše vám hádka pomůže zodpovědět. I takto získané informace se mohou později hodit.
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Nevíte, jak získat toho pravého? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat