6 vět, které se manželům neříkají

12.08.2011 | Vztahy

Teoreticky platí, že díky vzájemné důvěře, si mohou manželé navzájem říkat do očí, co chtějí. Jenže v praxi by to tak úplně platit nemělo. Tedy ne že by neměli říkat své názory, ale jde i o to, jak to řeknou.

Následujících 6 vět byste při konverzaci s manželem (a to i během hádky) měla raději ze svého repertoáru vypustit.

„Jsi úplně jak tvůj otec!“

Je to trochu variace na muži občas oblíbené „jsi jak ta tvoje matka“. Nic hezkého k poslouchání. A tak i když máte pocit, že to byl právě váš tchán, díky kterému vaše drahá polovička po sobě nikdy neumyje nádobí a existenci koše na špinavé prádlo nevzala ani po letech vztahu na vědomí, nechte si tento postřeh pro sebe. Místo toho jděte rovnou na věc – řekněte manželovi, aby po sobě uklízel. Tatínka do toho netahejte.

„Moje maminka říkala, že to s tebou bude přesně takhle…“

A možná měla vaše maminka skutečně pravdu. Jenže vmést muži do tváře, že jeho nedostatky již někdo odhalil, a dát mu tak najevo, že jste proti němu rovnou dvě, není právě rozumné. Pokud manželovi sdělujete svůj názor na něho, měl by být opravdu jen váš. A je úplně jedno, kolik lidí na ten či který nedostatek také poukázalo. Navíc taková „nevinná“ větička dokáže pošramotit vztah mezi mužem a tchyní, což je úplně zbytečné.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Přestaňte být puťkou domácí!

„Proboha, radši to nech být, já to udělám sama!“

Tahle věta je potenciálně nebezpečná ze dvou důvodů – jednak „útočí“ na mužovu přirozenou touhu zajišťovat základní technické věci v domě, jednak nikdo neslyší rád, že jeho schopnosti jsou nějakým způsobem podřadné. Pokud tedy pozorujete manžela, jak se s něčím bez úspěchu lopotí, zatímco vy znáte způsob, jak se výsledku dobrat během několika málo minut, nejprve se zamyslete, zda je skutečně nutné na tuto skutečnost poukazovat. Jestliže je jasné, že se vaše drahá polovička nezraní a ani při své práci nic nerozbije, proč ji nenechat, aby se výsledku dobrala o něco později? Pokud však hrozí nějaká újma (na zdraví či majetku), zasáhněte.  Ale citlivě a opatrně.

„Ty nikdy…(doplňte)!“ / „Ty vždycky…(doplňte)!“

Tyhle věty v podstatě představují poměrně nefér útok, proti kterému se bude váš manžel jen těžko bránit. Jedinou možností je poukazování na případy, kdy vaše tvrzení neplatilo (např. na „ty mi nikdy s ničím nepomůžeš“ následuje výčet domácích prací, kterých se muž v posledních několika letech zúčastnil), a celá konverzace nikam nevede, naopak na sebe nabaluje jen další a další výčitky.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Zkvalitněte svůj partnerský vztah! Víme, jak na to

„Ach, ne! Ty už jsi zase pozval XY?“

Každý partner si do manželství přináší i své přátele a neznamená to, že si musí kamarády toho druhého zamilovat. A ani to není důvod se svých přátel vzdávat! Jestliže nemáte chuť trávit večer s kamarádem svého manžela, namísto výčitek a očerňování se jděte zkrátka s pravdou ven. Stačí říct něco ve smyslu: „A nechtěli byste si s XY udělat takový pánský večírek?“

„Pohlídej, prosím, děti. Ale nedělejte tohle, nedovol jim támhle to, neber je tam a tam, nezapomeň jim dát to a to…“

Pamatujte si, že váš muž jako otec chce pro svoje děti to nejlepší zrovna tak jako vy, jejich matka. Výčtem toho, co by s nimi neměl za žádnou cenu dělat, mu v podstatě ukazujete, že jeho rodičovské schopnosti nepovažujete za nijak kvalitní nebo rovnocenné. Pokud má tedy muž, chystající se strávit den s dětmi něco vědět (jako například telefonní číslo na pediatra, na co jsou děti alergické a kdy jedí – i když to s největší pravděpodobností ví), samozřejmě jej informujte. Ale nezačínejte a priori s negativními příkazy.
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Nevíte si rady s partnerem? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat