Mají atraktivní lidé opravdu vyšší platy?

19.02.2017 | Finance

Několik studií o vztahu výše platu a lidské atraktivity skončilo zajímavými závěry. Autoři v nich zjistili, že pohlednější lidé mají v průměru vyšší mzdu než ti, kterým přitažlivost schází. Nový výzkum mezinárodního týmu z Londýna a Bostonu ale tvrdí, že to není přesné. Vyšší mzdu v průměru mají lidé inteligentnější a ti vypadající zdravěji, nikoli ti s hezčím obličejem.

„Fyzicky atraktivnější jedinci mohou vydělávat více, ale nikoli nutně proto, že jsou krásnější, ale proto že jsou zdravější, inteligentnější a mají lepší osobnostní charakteristiky vedoucí k vyšší mzdě, třeba že jsou svědomitější, extrovertnější a méně neurotičtí,“ tvrdí profesor Satoshi Kanazawa, evoluční psycholog přednášející na London School of Economics a University of Massachusetts.

Velmi zajímavým objevem jeho týmu bylo, že nejméně atraktivní jedinci vydělávali více než ti mírně neatraktivní, průměrně pohlední a atraktivní. Proč tomu tak je, je zatím záhadou. Nicméně podle Kanazawy to může být tím, že tito jedinci jako znevýhodnění na poli svádění a randění využívají všechny schopnosti k maximálnímu kariérnímu růstu, aby měli alespoň v něčem výhodu nad ostatními. Vyvažují tak svoji „hodnotu“ při hledání partnerů.

Na výšce záleží

Studií zaměřených na to, jaké skupiny lidí vydělávají více než ostatní, bylo provedeno několik. A některé z nich svými závěry překvapily. Tak například podle jedné z nich záleží výše platu i na výši (či šíři) postavy.

Podle britských vědců připadá na každých osm centimetrů výšky postavy u muže o pět procent vyšší plat. A u žen to platí zase s hmotností. Každých šest kilogramů váhy navíc stojí ženu pět až deset procent výše platu.

„Muži, kteří mají geny pro nadprůměrnou výšku, a ženy, které mají geny pro štíhlou postavu, vydělávají podstatně víc bez ohledu na to, z jakého prostředí pocházejí,“ tvrdí vědci z University of Exeter, kteří provedli analýzu u sto dvaceti tisíc osob.

„Tohle je nejlepší dostupný důkaz naznačující, že výška a hmotnost postavy můžou přímo ovlivnit příjmy a socioekonomické faktory v životě,“ potvrdil profesor Tim Frayling z University of Exeter.

Není jasné, proč jsou na tom vysocí muži a štíhlé ženy lépe, ale zřejmě v tom hraje důležitou roli sebevědomí. Vysocí muži a štíhlé ženy mívají vyšší sebevědomí a lepší mínění o sobě. A také okolí vnímá vysoké muže a štíhlé ženy jako kompetentnější, dominantnější a úspěšnější.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat