Chyby při tvorbě hesla. Takhle dáváte šanci podvodníkům

11.07.2017 | Finance

Hesla. Ačkoli nás jejich tvorba občas otravuje, jsou potřeba. Zadáváme je při otevření počítače, mobilního telefonu, ale i e-mailu či internetového bankovnictví… Jejich tvorbu bychom rozhodně neměli podceňovat. Jakých chyb se dopouštíme nejčastěji?

Až příliš časté heslo

Ruku na srdce – při vymýšlení hesel nejsme zrovna kreativní. Řada z nás zvolí kombinaci typu 1234, 1111, abcd apod. A jak si jistě sami uvědomujeme, o bezpečnosti takových hesel by se dalo s úspěchem pochybovat. Však z nich také počítačovým expertům většinou vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Jistě, jsou snadno zapamatovatelná, ale má je tolik lidí, že jejich uhodnutí nedá případnému hackerovi žádnou velkou práci.

Předvídatelné heslo

Podobně nedoporučovaná jsou hesla, která mají podobu vašeho data narození, jména vašeho dítěte nebo domácího mazlíčka… Zkrátka taková, jež mají pro vás osobní význam a která pro případného podvodníka není problém zjistit. Počítačoví odborníci doporučují alespoň takové heslo vybavit nějakou číslicí na konci. I když jistější je zvolit heslo zcela náhodné.

Jedno heslo pro všechno

Heslo do počítače, mobilu, mailu, bankovnictví, do pracovního počítače, na sociální sítě, do nejrůznějších služeb a aplikací, PIN na kartě… Člověk má co dělat, aby si všechna pamatoval. A tak si situaci zjednodušuje – prostě je má jedno univerzální heslo ke všemu. Ovšem to z bezpečnostního hlediska není příliš chytré. Jakmile se někdo provalí heslo k jedné aplikaci, prozradí se heslo ke všem.

Heslo na papírku

Spousta lidí si sice zvolí poměrně bezpečné heslo, ale je tak složité, že mají problémy si je zapamatovat. A tak si je napíší na papírek. Nebo do mobilního telefonu. Nebo si je pošlou na mail. Tím ovšem bezpečnost onoho hesla sníží na minimum. Stačí, aby ztratil mobil a k heslu třeba k internetovému bankovnictví se dostane prakticky každý.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:01
5 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:07
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:17

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat