Nenaleťte před Vánocemi podvodníkům. Naučte se platit na internetu bezpečně

28.11.2017 | Finance

Každý rok před Vánocemi se stále více lidí vyhýbá přeplněným obchodním centrům a dárky raději nakupují v klidu domova přes internet. Ačkoli je to velmi pohodlný způsob, v on-line světě je při nakládání s penězi potřeba být obezřetní. Na co si dát pozor?

Nakupování v e-shopech, placení on-line a obsluhování účtu prostřednictvím internetového a mobilního bankovnictví nám v mnohém dnes a denně usnadňuje život. Pokud ale nejste dostatečně obezřetní a nedodržujete základní bezpečnostní pravidla, můžete se snadno dostat do nepříjemných situací. V on-line světě totiž nebezpečí číhá všude a zloději jsou čím dál vynalézavější.

Díky chybě či nepozornosti, tak můžete během chvíle přijít o všechny své úspory. Jakých chyb, kterými hackerům ulehčujeme cestu k našim osobním údajům i penězům, se nejčastěji dopouštíme? 

Heslo sem, heslo tam

Když se přihlašujete do internetového bankovnictví, kontrolujete, zda jste se dostali skutečně na stránky vaší banky? Ne? To byste tedy měli. Argumentem, proč to neděláte, nemůže být ani to, že přesně víte, jak stránky vaší banky vypadají. Podvodné stránky se od těch opravdových mohou lišit jen adresou v adresním řádku, obsah však může vypadat naprosto stejně.

Hackeři bývají opravdu vynalézaví. K adrese banky může být připojeno pouze několik dalších písmen. Následně budete přesměrováni na podvodné stránky a můžete si zadělat na pěkné problémy. Když totiž zadáte vaše přihlašovací údaje na podvodných stránkách, naservírujete je zlodějům na zlatém podnose. Ti pak s těmito údaji získají přístup k vašemu účtu.

Víra v e-maily

Přišel vám e-mail od vaší banky? A je odesílatel skutečně ten, za koho se vydává? Častým trikem podvodníků, jak z vás vylákat přihlašovací údaje, je, že vám pošlou e-mail, který se na první pohled jeví jako e-mail od banky. Ale není vždy vše tak, jak se zdá! E-mailová adresa se může opět od té, kterou používá banka, lišit jen minimálně.

Nezadávejte proto nikdy své citlivé údaje nikam, kam vás přesměruje odkaz v takovém e-mailu, ani je nikam neposílejte. Tyto údaje jsou důvěrné a jsou jen pro vás, buďte si jistí, že banka je po vás nikdy nebude požadovat, ani vás nebude informovat o jejich změně nedůvěryhodnou a nebezpečnou cestou. Podvodný e-mail může často prozradit i špatná gramatika, krkolomný slovosled a nesmyslné formulace.

Heslo123

Zvolit si dobré a bezpečné heslo není jen tak. Vyhněte se datům narození, částem telefonního čísla, po sobě jdoucím číslicím a písmenům, jménům dětí a domácích mazlíčků. Jednoduché a snadno odvoditelné heslo či PIN je v podstatě pozvánkou pro zloděje.

PIN i heslo je také dobré ideálně dvakrát až třikrát za rok měnit. K různým službám je také dobré používat různá hesla/PINy. Rozhodně byste neměli mít stejné heslo k e-mailové schránce a k internetovému bankovnictví.

Falešní přátelé

Kamarád nemá peníze a vy mu chcete půjčit? Udělejte to, ale buď jen osobně, nebo si ověřte, že ten, kdo vám z facebookového profilu vašeho kamaráda píše, je skutečně váš přítel. Pokud zvednete telefon a kamarádovi zavoláte, zda peníze opravdu potřebuje, můžete se tím vyhnout maléru.

Bez 3D Secure

Nákupy na internetu jsou stále oblíbenější a čím dál více z nás za ně platí ihned on-line. Platba kartou už dokonce dohání zatím nejoblíbenější způsob placení, a to dobírku. Na dobírku si zboží nechává z e-shopů posílat asi 32 % zákazníků. Platbu kartou online volí 28 %. Pro větší bezpečnost při on-line platbách je důležité mít kartu zabezpečenou službou 3D Secure a nakupovat jen u obchodníků, kteří tuto službu podporují. Díky tomu totiž každou vaši internetovou platbu musíte potvrdit ještě SMS klíčem, který vám na mobil přijde v okamžiku, kdy se svůj nákup chystáte zaplatit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat