Léto se blíží. Připravte se na dovolenou včas a bez stresu

31.05.2018 | Finance

Venku je čím dál, tím větší teplo, zaměstnanci pomalu zamlouvají své termíny dovolené, doplácejí se rodinné zájezdy a rodiny se chystají k zaslouženému oddechu na chalupách či u moře. Seznamy s tím, co si zabalit do kufru leží na stole hned vedle cestovatelských příruček, ale mnohdy zapomínáme na drobnosti, které se našeho kufru netýkají.

Přinášíme několik tipů, jak si dovolenou a přípravy na ni co nejvíce ulehčit a užít si ji v klidu a bez stresu.

Načerpejte informace o lokalitě

Ať už se chystáte na dovolenou do jakékoli jiné země, zjistěte si, zda máte vyřízena veškerá potřebná povolení, jaká je v cílové destinaci měna, ale třeba i to, zda není vhodné se před cestou nechat očkovat. U praktických lékařů jsou k nahlédnutí seznamy zemí, do kterých je očkování doporučeno a o jakou očkovací látku se jedná.

Cestovní doklady

Rozhodně nespoléhejte na „trvanlivost“ svých cestovních dokladů a zkontrolujte jejich platnost v dostatečném předstihu. Do zemí Evropské unie, Norska, Švýcarska, Lichtenštejnska a na Island můžete cestovat pouze s občankou, vyřízení nového průkazu trvá 15 dní, mimo EU budete potřebovat pas. Na ten si ale počkáte i měsíc. Můžete požádat o expresní výrobu cestovních dokladů, ale dost si připlatíte. Pozor, i děti musejí mít platný cestovní doklad. Za každých okolností si zjistěte, s jakým dokladem vás do vámi navštěvované země pustí.

Pořádně se pojistěte

Za žádných okolností byste neměli podceňovat cestovní pojištění, a pokud již není součástí zájezdu, vyřiďte si jej sami. Dnes se dá sjednat pohodlně přes internet, a tak nemusíte čekat dlouhé fronty v pojišťovnách. Za těch pár korun si můžete v případě úrazu na dovolené ušetřit i desítky tisíc, které by vás jinak stálo případné ošetření.

Roaming

Pokud chcete zůstat ve spojení s rodinou a přáteli, kteří zůstávají doma, rozhodně nezapomínejte ověřit, zda máte aktivní službu roamingu, také zjistěte podmínky aktivace a cenu dané služby. Po takovém telefonátu ze zahraničí, bývá mnoho lidí nepříjemně zaskočeno výslednou cenou. Proto buďte připraveni a domluvte si se svým operátorem takovou službu, která pro vás bude výhodná.

Jak na finance?

Rozhodně si vezměte hotovost i platební kartu. Pokud cestujete autem, vyplatí se vyměnit i menší obnos v měnách, kterými se platí v zemích, kterými budete projíždět. V případě potíží byste mohli peníze v hotovosti potřebovat. Také zavolejte do banky a zeptejte se na poplatky. Zjistěte, kolik vás bude stát výběr z bankomatu či platba kartou a zda máte tuto službu aktivní.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat