Noční směny mohou přivodit diabetes 2. typu

Budete dnešní večer trávit v práci? To pro vaše zdraví není moc dobrá zpráva. Vydělávání peněz v pozdních hodinách může zapříčinit diabetes, nadváhu, podrážděnost nebo permanentní únavu.

Směnný provoz je realitou běžného života pro více než čtvrtinu Čechů. Tedy alespoň tak to uvádí aktuální statistiky. Z těch dále vyplývá, že 36 procent lidí opouští takové zaměstnání během prvních pěti let, protože negativně dopadá na jejich psychiku, soukromí život i tělesnou kondici. A odborníci se tomu vůbec nediví! Proč i oni před prací na směny varují?

Rytmus, který se nemá měnit

Lidské tělo je od přírody „sestaveno“ tak, aby přes den fungovalo a v noci se regenerovalo. Pokud se z nějakého důvodu tento chod naruší, rozladí se biologický cirkadiální rytmus, kvůli čemuž mnohonásobně narůstá riziko četných komplikací. Co všechno je v sázce?

Diabetes 2. typu. Ten klidně může přijít

Myslíte si, že co se týká diabetu, jste z obliga? Pokud střídáte ranní, odpolední a noční „šichty“, optimismus není na místě. Závěry hned několika na sobě nezávislých studií naznačují, že jedinci, kteří od soumraku do úsvitu vykonávají jakoukoli činnost, bývají k diabetu náchylnější. Důvodem je narušená aktivita inzulinu a zvýšená hladina cukru v krvi.

Nervy nadranc i velká únava

Asi každý z nás se přesvědčil o tom, že když se pořádně nevyspí, je nejen unavený, ale dokáží ho rozčílit i naprosté banality, nad nimiž by za normálních okolností ledabyle mávnul rukou. Bohužel i podrážděnost a prudké výkyvy nálad bývají typickým „vedlejším účinkem“ směnných provozů.

Ve vzduchu visí také nadváha

Opravdu se dá z ponocování a rozladěného cirkadiálního rytmu přibrat na váze? Odpovědí jsou poznatky výzkumu švédského lékaře Christiana Benedicta z Uppsalské univerzity. Ty informují o tom, že pokud člověk nemá pevné a jasně dané spánkové vzorce, čelí metabolickým poruchám. A co hůř, zpravidla vyhledává kaloričtější pokrmy, přičemž preferuje větší porce. Takové stravování může index tělesné hmotnosti samozřejmě negativně ovlivnit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat