Je mi věrný! Ale asi se mýlíte...

10.08.2016 | Sex a vztahy

Lidé mají jednu vlastnost, která jim v jistém smyslu prospívá i škodí zároveň. Je to přeceňování vlastních schopností a vlastností. Ačkoli je může motivovat k tvořivosti a snažení něčeho dosáhnout, na druhou stranu je znevýhodňuje v situacích, kde jsou na místě soudnost a zdravý úsudek. A týká se to třeba hodnocení vlastního partnera a vztahu. Lidé obecně považují své protějšky za věrnější než průměrného jedince tohoto pohlaví. A samozřejmě se mýlí.

Lidé přeceňují – ve srovnání s průměrem – svou atraktivitu, inteligenci či motivaci. Většina bude tvrdit, že je na tom lépe než průměr. Už matematicky vzato je to nesmysl. A týká se to i hodnocení vztahu a partnerů. Většina lidí je přesvědčena, že jejich protějšek je věrnější a má méně příležitostí k nevěře než kdokoli jiný příslušející k pohlaví tohoto protějšku.

Psychologové z University of Calgary zjistili, že lidé obecně považují riziko nevěry u průměrného člověka opačného pohlaví asi na úrovni dvaačtyřiceti procent. Když mají ale hodnotit vlastní protějšek, pak si myslí, že je jen pětiprocentní možnost, že je partner už podvedl, a osmiprocentní, že to někdy v životě udělá.

Přitom se k nevěře – již vykonané – přiznalo devět procent osob.

Očekávání u průměru je tedy extrémně pesimistické. Jenže očekávání u partnera příliš optimistické. Je totiž téměř dvakrát menší ve srovnání se skutečností.

Tyto důkazy podtrhují míru, v níž jsou lidé motivováni k ochotě věřit, že jejich vztahy a partner jsou lepší než jiní. A že zbožné přání může zaslepovat jedince před skutečnými varovnými signály,“ tvrdí autoři z University of Calgary.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

151 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:20

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat