Na IQ kašleme! Od kdy chceme jen hezouny bez mozku?

31.01.2017 | Sex a vztahy

Inteligence je u potenciálních partnerů při seznamování tím méně důležitá, čím více mají roků. Zvláště pak ženy s věkem výrazně snižují své nároky na partnerovo IQ. Vyplývá to z rozsáhlého výzkumu australských vědců, podle nichž to vysvětluje fenomén tzv. pum, kdy si žena středního věku hledá mladé a hezké zajíčky, kteří však nebývají zrovna z nejbystřejších.

„Výběr partnera může být jedním z nejrozsáhlejších psychologických a ekonomických rozhodnutí, které člověk může učinit… Lidé s vysokým vzděláním ale mají tendenci tím méně se starat o inteligenci svého protějšku, čím jsou starší. A zvláště starší ženy kontaktují častěji mladší muže, kteří mají nižší vzdělání a inteligenci,“ tvrdí doktor Stephen Whyte z Queensland‘s University of Technology v Brisbane. Ten analyzoval seznamovací strategie více než čtyřiceti tisíc dospělých.

Na vině je biologie

Vědci z Montrealu nedávno možná přišli na důvod, proč si starší ženy vybírají výrazně mladší muže. Nepotřebují zajištění, samy ho většinou mají, ale potřebují kvalitní sperma.

Doktor Michael Dahan z McGill University v Montrealu tvrdí, že pro starší ženu toužící po dítěti může být totiž řešením právě mladík s velmi kvalitním spermatem. „Ideálně tak mladý, jak jen je to možné. Tohle nám dává biologický argument pro to, proč se tak rozšiřuje fenomén pum,“ tvrdí Dahan.

Hledá se dárce

Jako pumy se označují ženy, které mají partnery výrazně mladší, mnohdy i o polovinu vlastního věku. Muži mají různou kvalitu spermatu. Někteří jsou plodnější, jiní méně plodní, někdo se rodí neplodný. Ale i u těch nejplodnějších mužů s věkem počet zdravých spermií v ejakulátu klesá, a klesá také objem ejakulátu.

S věkem totiž působí na varlata stále více negativních vlivů z okolí (ze stravy, znečištění, záření) a tyto vlivy se sčítají. Nejkvalitnější sperma mají muži na počátku pohlavní zralosti, pak už kvalita ejakulátu ustupuje. Kupříkladu dárcovské banky přijímají sperma jen od mužů mladších čtyřiceti let.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:08
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:01
90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat