Krém, lesk na rty, řasenka či kondomy. Kdy je čas to vyhodit?

Nejen potraviny mají svou spotřební lhůtu. Platí to i pro většinu věcí v domácnosti. Jenže u nich si většinou nejsme tak jistí, kdy se s nimi vlastně nadobro rozloučit.

Takže kdy vyhodit třeba takové tenisky, make-up nebo houbičku na nádobí? Známe odpověď!

Kartáček na zuby

Kartáček patří bez milosti do koše po třech, maximálně čtyřech měsících používání, případně při prvních známkách opotřebení štětin. Nejenže je takový kartáček v podstatě neefektivní (nedokáže pořádně odstranit plak a zbytky jídla ze zubů), ale roztřepené štětiny vám navíc mohou poškodit dásně a zanést do nich bakterie. Takže kartáčků mějte doma raději zásobu, nikdy nevíte, kdy budete potřebovat nový.

Tenisky

Boty, které nosíte při sportu, byste měli měnit alespoň každý rok (pokud se nerozpadnou dříve, samozřejmě). Pokud totiž tenisky pravidelně zatěžujete, postupně měníte jejich tvar a schopnost poskytnout vašim chodidlům adekvátní podporu. A to rozhodně není nic zdravého. Takže pokud ucítíte, že boty nejsou tak měkké, jak bývaly, je čas koupit nové.

Podkladový krém

Podkladový krém či make-up byste měli vyměnit šest až osm měsíců poté, co jej otevřete (u nepoužitého se řiďte datem spotřeby). Po uplynutí této doby totiž make-up začíná lehce měnit konzistenci a barvu, navíc jste do něho (i při veškeré opatrnosti) zanesli nejrůznější mikroorganismy, jež pleti právě neprospívají.

Balzám či lesk na rty

Pokud užíváte balzám nebo lesk na rty pravidelně, pravděpodobně nehrozí, že byste s nimi „přešvihli“ datum spotřeby. Ovšem do koše patří tyto výrobky bez milosti tehdy, pokud máte nějakou virózu, případně opar nebo jinou infekci na rtu. Může se totiž stát, že pokud budete balzám používat i nadále, nakazíte sami sebe opakovaně. Pokud se nechcete s leskem či balzámem loučit jen proto, že máte rýmu, nenanášejte jej přímo, ale prstem – ovšem v takovém případě mějte zcela čisté ruce!

Řasenka a oční linky

S maskarou a tekutými linkami se raději rozlučte už tři až šest měsíců po jejich prvním použití (jinak opět platí expirační doba). Díky své konzistenci jsou totiž přímo ideální živnou půdou pro nejrůznější bakterie. Rozhodně pak oba výrobky zahoďte, pokud změní vůni nebo barvu, případně začnou dráždit oči – předejdete tak mnohým problémům.

Kondomy – po vypršení data spotřeby

Kondomy (nepoužité, samozřejmě) vydrží přibližně 4 roky od data, kdy byly vyrobeny. Ovšem pouze za předpokladu, že jste je měli uschovány na chladném (ne však příliš), suchém místě, v neporušeném obalu. V opačném případě se jejich životnost (rozuměj spolehlivost) značně snižuje – a ne, peněženka či kabelka nejsou příhodným místem. Pokud tedy prezervativy uchováváte například v nočním stolku či domácí lékárničce, měly by být spolehlivé do data spotřeby. Poté je bez milosti vyhoďte – předejdete tak riziku neplánovaného otěhotnění nebo nakažení pohlavní nemocí.

Lubrikační gel

Pokud používáte při sexu lubrikační gel, měli byste se s ním rozloučit a vyměnit jej za nový přibližně po roce (netvrdí-li výrobce něco jiného). Jednak předejdete kontaminaci bakteriemi, jednak gely po určité době mohou ztrácet svou konzistenci.

Houbička na nádobí

Životnost houbičky (případně hadříku) na nádobí není nijak závratná – do koše totiž patří již po týdnu používání. Rozhodně byste je neměli používat déle! Jsou to totiž přímo magnety na bakterie, které se v nich – díky neustálé vlhkosti a ideální struktuře – moc rády množí. A aby toho nebylo málo, šíří tyto bakterie dál, což může být obzvláště nebezpečné, uvědomíme-li si, že houbičky používáme právě na nádobí, z něho jíme.

Dobré je houbičky každý den namočit do desinfekčního prostředku, nebo je „prohnat“ mikrovlnkou – stačí je lehce navlhčit a zapnout mikrovlnku na 20 vteřin.
TIP Bety: Potřebujete poradit s péčí o vlasy nebo o pleť? Nevíte si rady s líčením? Váš účes by chtěl změnu? Zeptejte se zdarma našich kosmetiček a kadeřnic ze salonu Carpe Diem!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat