Kdo maže, ten jede. I při sexu! Vemte k ruce lubrikant

24.10.2012 | Sex a vztahy

Lubrikační gely jsou při sexu skvělými pomocníky – a vůbec neplatí, že je používají pouze dvojice, v nichž má žena problémy se zvlhčením pochvy, nebo single ženy používající vibrátory. Lubrikanty mohou přispět ke zlepšení sexuálního života. Jenže jak vybrat ten správný?

Na trhu je v současnosti celá řada lubrikačních gelů. Čím se vyznačují jednotlivé druhy a kdy je dobré je použít?

Lubrikant na bázi silikonu
Tyto lubrikační gely jsou univerzální, hodí se jak pro samotný pohlavní styk, tak i pro orální sex či manuální uspokojování rukou. Zajistí skvělou kluzkost, nedráždí pokožku. Navíc nepoškozuje kondomy. Jedinou jeho slabinou je, že se může hůře smývat (minimálně v porovnání s gely na bázi vody).

Lubrikant na bázi vody
Podobně jako silikonové lubrikanty i ty na bázi vody se vyznačují svou univerzálností. Hodí se jak pro pohlavní styk, tak i pro orální sex. Velmi oblíbené jsou pro sex anální. Příliš vhodné ovšem nejsou pro manuální stimulaci – poměrně rychle vysychají. Kondomy nijak nepoškozují.

Lubrikanty na bázi oleje
Ačkoli jsou velmi příjemné, pamatujte, že si nerozumí s latexovými (tedy běžnými) kondomy! Mohou je totiž poškodit. A lubrikanty s minerálními oleji nejsou vhodné pro pohlavní styk – naruší totiž přirozenou mikroflóru pochvy. Lubrikanty na bázi oleje jsou nicméně velmi oblíbené – dají se totiž použít ke smyslným masážím, ale také pro manuální uspokojování nebo anální styk.

Co znamená, když je na obalu napsáno…

… s příchutí?
Tyhle lubrikanty jsou oblíbené při orálním sexu. Ovšem pozor – pokud jste alergičtí na nějaké potraviny, buďte opatrní. Pokud se například po jahodách „osypete“, raději nezkoušejte gel s jahodovou příchutí. Jinak ale klidně experimentujte!

… s glycerinem?
Většinou jsou glycerinem obohaceny některé lubrikanty na bázi vody. Jejich použití však zvažte v případě pohlavního styku, mohou totiž podráždit pochvu či přispět ke kvasinkové infekci. Jinak se ale mohou používat dle libosti.

… hřejivý?
Použití lubrikantů, jež během nanášení uvolňují teplo, respektive působí hřejivým dojmem, nemusí být příjemné každému. Nehodí se příliš pro orální sex – teplo úst v kombinaci s teplem uvolňovaným z lubrikantu může být až moc intenzivní. Pro manuální stimulaci jsou naopak vhodné (tedy pokud oběma partnerům vyhovují).

… zvyšující citlivost?
Dost často se jedná jen o marketingový trik. Pokud vám návod na lubrikantu říká, že jej máte nanést například na klitoris a několik minut dráždit, aby byl opravdu citlivý, věřte, že stejného efektu většinou dosáhnete i s „klasickým“ lubrikantem. Jiné opravdu obsahují příměsi, jež mají vyšší citlivost zaručit, nicméně je třeba vyzkoušet, zda nebudou u vás působit dráždivě. Pokud ne, klidně je používejte.
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
20 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat