Dejte si pozor na love bombing

Na začátku se všechno zdá být dokonalé: komplimenty, sliby a kýčovité projevy lásky. Skoro jako ve filmech, že? Ale pozor – mohla by to být past! 

To je příliš dobré, aby to byla pravda... Napadlo vás tohle někdy při randění? Pozor: Je možné, že váš pocit je správný a na vině je love bombing.

Co je love bombing

Love bombing je manipulační technika při seznamování, při které se na začátku projevuje hodně lásky, která ale v průběhu vztahu stále více ubývá. Termín tento jev docela dobře vystihuje: Na začátku vás partner bude rozmazlovat a téměř bombardovat lichotkami. Všechno je super vzrušující a krásné, od vzhledu přes rozhovory až po sex. Je to skoro, jako byste našli svého dokonalého partnera. Ale pak love bomber náhle svoji náklonnost utne, často se s vámi také náhle rozejde. A pokud by mělo dojít k trvalému vztahu, bude pravděpodobně spíše jednostranný.

Když je láska zpočátku přehnaná, budete rychle v pokušení ignorovat jakékoli varovné signály. Zjevné známky toho, že by se mohlo jednat o seznamovací past, se často již nezdají být relevantní, protože vše působí pohádkově. Typicky se necháte zlákat přehnanými milostnými sliby a důkazy. Problémy a negativní energie jsou zcela skryté, takže nepoznáte, co se za nimi často vlastně skrývá: manipulace.

Když bomba vybuchne

Jak zběsile nová „láska“ přichází, může stejně rychle zase odejít. Přiznejme si, že pro vás může být velmi obtížné situaci pochopit a nechat ji být. Rozchody obvykle vyvolávají pochybnosti o vztahu a/nebo o sobě. Tento velmi nepředvídatelný konec je mnohem obtížnější zpracovat –⁠ protože jste se nikdy nedostali do fáze skutečného vztahu, musíte se s myšlenkou na to jen smířit. A právě proto, že si člověk tak zvykl na cizí pozornost, sebevědomí a sebeúcta milostným bombardováním a následným stažením se z něj nesmírně utrpí. 

Mějte oči otevřené – dávejte pozor na tyto příznaky 

Tuto taktiku může být obtížné odhalit, ale ve skutečnosti existují jasné známky, které vás mohou před tímto podvodem ochránit. V první řadě byste měli věnovat pozornost tempu, jakým se váš vztah vyvíjí, protože to, že něco jde velmi rychle, ještě neznamená, že to jde dobře. Pokud si tedy všimnete, že váš partner postupuje ve vztahu příliš rychle a možná vám to připadá trochu uspěchané, pak je lepší držet si odstup a pečlivě sledovat, zda je vše, jak má.

Nebezpečné mohou být i přehnané superlativy. Řekněme, že se znáte dva týdny a věty typu „Mám pocit, že se známe roky“ nebo „Opravdu si s tebou dovedu představit budoucnost“, to je pak trochu absurdní, ne? To vám dává pocit, že se můžete cítit bezpečně, protože daná osoba bude ve vašem životě hrát roli po delší dobu –⁠ údajně. 

Dříve nebo později přijde na řadu téma bývalých partnerů a zde byste měli být obzvlášť pozorní. Podle klasických milostných bombarďáků za problémy mohou ve většině případů všichni ostatní, jen ne člověk sám. Sebereflexe je pro ně cizí slovo. 

Love Bomber bude pravděpodobně respektovat jen málo vašich hranic a dotlačí vás k rozhodnutím, která byste sami neudělali. Takže mějte oči na stopce!

Jak se zachránit

Pokud se cítíte jako oběť tohoto narcistického podvodu, měli byste partnerství co nejdříve přerušit. Není to zdaleka snadné, ale téměř jistě vás zachrání před velkým zármutkem. Takto se dostanete z cyklu emocionálního zneužívání a dáte si lásku, kterou si zasloužíte. To však neznamená, že byste měli předpokládat manipulaci s každým milým gestem, nebo dokonce i občasnou bujarostí, protože zdravé vztahy mohou samozřejmě pramenit i z počátečního silného závazku. Ale jde o to najít rovnováhu i přes motýlky v břiše a zvážit, zda jsou pocity upřímné nebo ne –⁠ navzdory růžovým brýlím. 

Zdroj: scholarworks.uark.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1013&context=discoverymag - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat