Chcete být v roce 2016 šťastní?

11.01.2016 | Vztahy

Klíčem ke štěstí jsou tři zásadní věci, tvrdí psychiatr z Harvardovy univerzity profesor Robert Waldinger ve svém novoročním článku pro TED Talk. Vysvětluje v něm, že lidé musejí mít velmi blízký intimní vztah, kvalitní přátelské vztahy (nikoli moc vztahů) a stabilní podporující manželství.

Pocit štěstí je pro člověka podstatný, protože je produktivní, má přímý vliv na jeho zdraví a také na okolí a společnost. Profesor Waldinger se tomuto tématu věnuje řadu let, během nichž sledoval skupinu osob a jejich životy, a každé dva roky kontroloval, jak kvalitní mají manželství, jak jsou spokojeni s prací a jaké mají společenské styky a aktivity. Každých pět let také monitoroval jejich fyzické zdraví.

„Největším objevem této studie je, že dobré vztahy nám pomáhají ke štěstí a zdraví,“ tvrdí profesor Waldinger.

Blízký vztah s druhými je podstatný pro mentální fungování, dobrý spánek a celkové dobré fyzické i duševní pocity. Lidé mající blízké vztahy s příbuznými, partnery a přáteli jsou šťastnější a zdravější než lidé, kteří blízké vztahy navazovat neumějí. „Tito lidé také žijí déle,“ tvrdí Waldinger.

Druhým objevem je vliv kvality vztahů, což je podstatnější než jejich kvantita. Ačkoli pro mladší jedince je důležité mít hodně vztahů, pro osoby starší třicet let už převažuje právě kvalita vztahů. „Kvalitní vztahy mají větší význam pro sociální a psychologické zdraví jedince,“ vysvětluje profesor Waldinger.

Mít stálého a podporující partnera, s nímž člověk udržuje blízký intimní vztah a může se na něj spolehnout, má dalekosáhlé důsledky na fyzické i psychické zdraví. Takový jedinec je na tom lépe psychicky i fyzicky, ale zvláště po padesátce předčí své okolí v testech paměti a myšlení. Jednoduše dobré a fungující manželství je nejlepší prevencí demence i dalších civilizačních chorob.

„Pořád dokola a dokola za pětasedmdesát let výzkumů se dokazuje jako v naší studii, že se lidem vede mnohem lépe, když mají dobré vztahy, s rodinou, přáteli a společností,“ tvrdí profesor Waldinger.

Mít dobré vztahy s druhými je ale věc, která spočívá především na dobrém člověku, který na sobě neustále pracuje a který tyto vztahy sám aktivně buduje, podporuje a udržuje.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat