Jakému chlapovi dáme přednost?

01.02.2016 | Vztahy

Kdo by nechtěl skvostně vypadajícího partnera s dokonalými psychickými vlastnostmi. Jenže ideálů po světě běhá málo a při výběru životního partnera tak musí většina lidí slevit ze svých nároků. Vědci z Worcesteru však prokázali, že když má žena na výběr mezi hezounem s dokonalým tělem a altruistou s horší vizáží, volí toho druhého.

Rozhodně to platí v případě hledání partnera pro dlouhodobý vztah, ale pro ženy jsou altruisté atraktivnější obecně.

Kdo je altruista?

Altruista je člověk s nesobeckým zájmem o blaho a prospěch ostatních. Je pravým opakem egoisty.

Profesor Daniel Farrelly z University of Worcester vybral několik různě fyzicky přitažlivých mužů, jejich snímky opatřil popiskami jejich vlastností a nechal skupině žen rozhodovat o tom, kdo jim připadá nejatraktivnější. V popiscích byly uvedeny také informace o tom, zda by dotyční pánové pomohli tonoucímu dítěti či dali bezdomovci svačinu.

Ženy samozřejmě nejvýše hodnotily fyzicky atraktivní altruisty, ale když došlo na lámání chleba, nepohlední altruisté dostali více bodů než pohlední sobci. Když ale ženy měly vybírat muže na jednu noc – tedy čistě kvůli jedinému sexuálnímu zážitku – atraktivní sobci vítězili nad neatraktivními altruisty, i když jen velmi těsně.

„Tyto důkazy přispívají k chápání role altruistického chování při výběru partnerů… a podporují názor, že altruismus je důležitá vlastnost při výběru partnera, zvláště toho životního,“ svěřil profesor Farrelly časopisu Evolutionary Psychology.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat