Poznáme, kdy ovuluje jiná žena! Je pro nás největší hrozbou

02.02.2016 | Vztahy

Dynamika vztahů v ženské společnosti se mění podle menstruačního cyklu. Ženy žijící dlouhodobě v jedné skupině sladí svůj cyklus proto, aby byly všechny plodné ve stejný čas a oslabil se tak konkurenční boj o muže. V ostatních případech evoluce vybavila ženy schopností poznat z obličeje sokyně, kdy je nejplodnější. A včas před ní chránit své muže a vztah.

Ženy poznají, kdy jiná žena ovuluje, pouhým pohledem do obličeje. Je to proces nevědomý a ovlivnění hormonálně, ale spouští v ženách obezřetnost a mnohdy i nevraživost vůči dotyčné plodné příslušnici jejich pohlaví. Proč? Jednoduše proto, že představuje hrozbu pro jejich vztah. Taková žena je totiž velmi přitažlivá pro muže a navíc ochotná k nevěře a sexu.

Vědci z Bernské univerzity v experimentálním výzkumu prokázali, že pouhým pohledem do obličeje poznají ženy, kdy jiná příslušnice jejich pohlaví ovuluje a je tudíž nejplodnější. V takovém odhalování konkurentek hrají roli ženské pohlavní hormony a zvláště estradiol. Ženy s vysokou hladinou estradiolu v krvi – které zrovna nejsou v plodné fázi cyklu, ale mají plodný potenciál – poznají ovulující ženy nejspolehlivěji.

Muži poznají takové ženy také. Při pohledu na obličej ovulující ženy jsou jím přitahováni více než při pohledu na obličej ženy prodělávající menstruaci či mající krátce po ní.

„Tyto výsledky implikují roli estradiolu při hodnocení jiných žen, které jsou konkurencí v reprodukci. Naše získaná data naznačují, že estrogen hraje v soutěži uvnitř pohlaví větší roli než testosteron… Ovulující ženy, které jsou v tu chvíli plodné, představují větší hrozbu pro ženy, které mají vyšší hladinu estradiolu, které nejsou zrovna v plodné fázi cyklu,“ tvrdí vědci z Bernu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat