Vztahový mýtus zbořen: Protiklady se NEpřitahují!

01.03.2016 | Vztahy

Proč se ve společnosti zakotvilo rčení o přitahujících se protikladech, není jasné. Krom magnetů to totiž neplatí téměř nikde. Rozhodně ne při tvorbě vztahů. Stejně jako přátele i partnery si vybíráme mezi lidmi, kteří mají stejné hodnoty, názory a předsudky. Partneři opačných názorů a hodnot sice spolu nějaký čas být můžou, ale velmi rychle se jejich vztah rozpadá a nefunguje.

Profesorka psychologie Angela Bahnsová působící na univerzitách v Massachusetts a Kansasu se zabývá dlouhodobě právě tím, proč a za jakých okolností se dva lidé dají dohromady jako kamarádi či jako partneři. A zjistila, že vždycky je to díky zákonu podobnosti. Čím jsou si dva lidé podobnější v hodnotách, názorech a postojích, tím pravděpodobněji se jeden druhému zalíbí. A vznikne buď přátelství, nebo dokonce romantický vztah.

„Cokoli, co narušuje harmonii vztahu, v oblastech neshod a nedorozumění zvláště v postojích, hodnotách a preferencích, které jsou důležité, většinou přetrvává. Změna je náročná a nepravděpodobná, je jednodušší vybrat si lidi, kteří jsou kompatibilní s vašimi potřebami a cíli už od počátku,“ vysvětluje profesorka Bahnsová.

„Snažíte se vytvořit si společenský svět, v němž se budete cítit dobře, v němž uspějete, v němž můžete lidem věřit a spolupracovat s nimi na dosahování svých cílů. Abyste tohle mohli tvořit, podobnost je velmi užitečná a lidé jsou většinu času přitahováni těmi, kdo jsou jim podobní,“ dodává spoluautor profesor Chris Crandall z University of Kansas.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat