Spokojené manželství prodlužuje život, posiluje kosti a chrání cévy

26.05.2017 | Vztahy

Američtí vědci sledovali sedmnáct set lidí po dobu dvaceti let. Někteří z nich žili v manželství, někteří byli single, jiní rozvedení. Některá manželství byla harmonická a spokojená, v jiných se manželé hádali a cítili nepříjemně. Během oněch dvaceti let u všech osob sledovali odborníci vývoj zdravotního stavu. Analýzou pak zjistili, že lidé žijící v harmonickém manželství žijí nejdéle, jsou nejméně nemocní a mají nejsilnější kosti.

Manželství – pokud bylo harmonické – prokazatelně souvisí s tvrdšími kostmi a menším rizikem zlomenin ve vyšším věku. S nižším rizikem depresí a lepším celkovým psychickým stavem. Osoby žijící ve spokojeném manželství také mají zdravější srdce a cévy, vzácněji trpí infarktem a mrtvicí, jsou celkově šťastnější a také se mnohem lépe a rychleji zotavují z nemocí. Celkově je u nich nižší riziko předčasného úmrtí a platí to i v případě pooperačního rizika.

Za blahodárnými účinky je třeba vidět především vliv partnerů na sebe. Pokud žijí v harmonickém stavu, vzájemně se podporují k zdravějšímu životnímu stylu a více si vzájemně hlídají zdraví. Prokazatelně také méně pijí alkohol a kouří.

Ale psychologické aspekty pohody, jistoty a bezpečí v takovém vztahu jsou také nezanedbatelné. Podle vědců ze Seattlu se lidé, kteří onemocní rakovinou tlustého střeva, zbaví choroby a uzdraví s mnohem větší pravděpodobností, pokud mají psychickou oporu v partnerovi.

Asi nejpodstatnější pro lidské zdraví je kvalitní spánek. Vyplývá to v posledních letech stále častěji. A lidé v harmonickém manželství spí většinou velmi dobře. Což je také jedním z hlavních důvodů, proč jsou dlouhověcí a zdraví.

Ženy versus muži

Prospívá ale manželství stejně ženám i mužům? Podle některých studií ne... Kdo z něho těží více? Zdraví mužů žijících svobodně ve středním a vyšším věku je výrazně horší než zdraví mužů, kteří se v mládí ožení. Zřejmě za to vděčí ženám a jejich péči. Protože ženám manželství nijak výrazně – s ohledem na vlastní zdraví – neprospívá. Svobodné a rozvedené ženy jsou ve středním a vyšším věku stejně tak zdravé jako ty vdané.

„Ve skutečnosti ženy středního věku, které se nikdy nevdají, mají prakticky stejnou šanci, že u nich vznikne metabolický syndrom, jako ženy vdané,“ tvrdí to autoři výzkumu z University College London.

U mužů to však neplatí. U nich jsou rizika metabolického syndromu, chorob srdce a cév a také předčasného úmrtí vyšší, když žijí tzv. život single – nezadaného.

„Žít mimo manželství či jakýkoli vztah je pro ženy mnohem méně zhoubné než pro muže. Manželství se tak jeví jako výhodnější pro muže,“ tvrdí doktor George Ploubidis z University College London.

Podle studie také nemá rozvod dlouhodobě negativní vliv na zdraví, když si člověk najde vztah nový. Účinek rozvodu je pak krátkodobý.

„Řada studií zjistila, že lidé žijící v manželství mají lepší zdraví než ti žijící svobodně. Nicméně náš výzkum dokazuje, že lidé, kteří zažijí odloučení, rozvod a následně nové manželství, mají velmi podobné zdraví jako ti, kteří jsou v prvním manželství a rozvodem neprošli,“ dodává doktor Ploubidis.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat