Přátelství je pro zdraví a dlouhý život důležitější než rodina

16.06.2017 | Vztahy

Mnoho lidí věří, že rodina má být na prvním místě. Ačkoli samo vytváření žebříčku je z psychologického hlediska poněkud scestným způsobem uvažování, pokud na něj přistoupíme, pak právě tohle neplatí. Rodina by rozhodně neměla mít přednost před přátelstvím. To je totiž z dlouhodobého hlediska pro psychosociální zdraví člověka podstatnější než rodinné vazby.

Jednoduše už proto, že rodina se stále proměňuje.

Pozor na falešné přátele

Do vztahu dvou osob přicházejí malé děti, které později zase odcházejí žít vlastní život. Nejprve rodiče člověk má, později mu umírají a musí se naučit žít bez nich. Ale přátelství představuje jistou stabilitu a z dlouhodobého hlediska je pevné přátelství spolehlivějším indikátorem pevného zdraví v pozdějším věku než rodina.

Jinými slovy, profesor William Chopik z Michigan State University v rozsáhlém výzkumu u 280 tisíc osob zjistil, že když má člověk pevné a dlouhodobé přátelské vztahy, je jistější, že bude později v životě fyzicky a mentálně zdravý, než když má pevné vztahy s rodinou. Ale platí také, že když vede člověk přátelství toxická a škodlivá, později v životě mu to naopak škodí silněji než nedobré vztahy v rodině.

Pro štěstí i dlouhý život

„Máme zatím jen málo studií, které dokazují, jak důležité je pro starší osoby, aby měly během života dobré kamarády... Přátelství je ale lepším indikátorem každodenního pocitu štěstí a pohody a také délky života,“ tvrdí profesor Chopik na stránkách Science Daily.

Když nemá člověk dobré vztahy v rodině, má-li dobré a pevné přátelství, je pozitivní působení přátelství silnější než negativní rodiny. Nicméně profesor Chopik se nesnaží tvrdit, že rodina není důležitá. Dobré vztahy v rodině působí na zdraví člověka a délku života také pozitivně. Jenom přátelství je podstatnější a má silnější vliv na tyto faktory.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat