Slova „je mi to líto“ jen zhoršují pocity odmítaného

26.09.2017 | Vztahy

Odmítání druhých je snadné jen pro psychopaty. Soucitní a empatičtí lidé se většinou necítí dobře, když musejí protějšku sdělit, že jeho návrh nechtějí. Jenže slova, je mi to moc líto, omlouvám se, nepomáhají. Naopak. Situaci ještě zhoršují. Odmítaný je totiž stavěn do pozice, že má ve zraněné chvíli ještě nabídnout odpuštění. A to v něm vyvolá touhu po pomstě.

Odmítání se přitom nemusí týkat jen rozchodu. Podle psychologů z New Hampshire to platí především v případě odmítnutí kamaráda s žádostí o schůzku v baru či společnou večeři.

Vyplývá to z experimentálního výzkumu u tisíce dospělých. Ti reagovali na odmítnutí v různých situacích – při randění, spolubydlení, společné večeři a dalších.

Touha po odplatě

Čtyři z deseti odmítajících se za zamítnutí omluvili, což ale zvyšovalo pocit ublížení a zranění a vedlo k touze odmítnutého pomstít se. Nejčastěji se to týkalo případů, kdy se lidé omlouvali za odmítnutí nabídky ke společné večeři či spolubydlení. Méně pak vadilo omlouvání se v případě odmítnutí účasti na večírku a téměř vůbec to nezhoršilo pocity v případě, že odmítáme někoho při radnění.

A v jiném experimentu, v němž pak psychologové z Darmouth College v New Hampshire sledovali touhu po pomstě, vyšlo najevo, že právě slova „je mi to líto“ zvyšují touhu po odplatě.

Jsme za sobce?

„Víme, že lidé často nechtějí přiznat, že jsou zraněni… A jak jsme očekávali, odmítnutí, které zahrnuje slova ‚je mi to líto‘ vede k horšímu výsledku než odmítnutí bez omluvy,“ tvrdí autorka doktorka Gili Freedman.

Podle ní je omluva za odmítnutí vnímána jako zčásti sobecké chování.

„Je možné, že odmítající se cítí lépe, když se omluví. Ale rozhodně tím nepomůže tomu, koho odmítá,“ tvrdí Freedman.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat