Starší, nebo mladší. Poznejte, jestli je váš partner v tom správném věku

26.10.2017 | Vztahy

Potkáte dokonalého muže, jiskří to mezi vámi. Kdo by se ohlížel na nějaký věk a věci s tím související? No, jsou tací, kteří čísla řeší. Jak velký věkový rozdíl mezi partnery je ještě snesitelný a co už je přes čáru?

Kdysi se v médiích objevila teorie o vhodnosti partnera s přihlédnutím k jeho věku, který se rozdělil na půlku, přičemž se k této hodnotě posléze přičetla sedmička. V praxi to vypadalo tak, že pokud jste v baru potkali třicátníka, vydělili jste jeho věk dvěma, takže jste se dostali na 15. A 15 plus sedm rovná se dvaadvacet. Tolik jakožto ženě mělo být právě vám. Existuje na tomto vzorci vůbec něco vědeckého? A je skutečně důležité, jak starý je váš partner nebo vy?

V hlavní roli pocity. Nebo snad čísla?

Podle Jane Conway a týmu učitelů z Nizozemí, člověk jako takový po celou dobu od evoluce, při svém výběru vhodného protějšku upřednostňuje určitou věkovou hranici.

Muži prý dávají přednost ženám mladším než jsou sami, přičemž na základě evoluční teorie to může být proto, že mladší ženy jsou více plodné, a tudíž mohou mít více dětí. Ženy zase chtějí muže starší, než jsou ony samy. Prý je to způsobeno tím, že zralí pánové představují vyšší sociální status a vyšší bezpečnost. Myslíte si to taky?

Věk jako druhořadý faktor

Podle jiných výzkumů nezáleží ani tak na věku, jako na určité podobnosti a zkušenostech „skupiny“. Dobrý příklad poskytují například mileniálové. Ti představují generaci lidí, kteří se narodili na přelomu století a zažili rychlý technologický růst, určité druhy hudby a významné politické hnutí. A právě o tom si mohou muži a ženy povídat. A to je může pojit.

Díky těmto podobnostem „své přitahuje své“, což je prý dobře. A je jedno, jestli je žena o pět let starší než její partner, nebo se naopak muž chlubí o šest let mladší družkou – záleží, že je spojuje „jedna doba“.

Markantní rozdíly. Ještě se „to“ dá?

Podle vědců to tedy chodí tak, že protějšek, s nímž sdílíte podobné názory i zkušenosti, se může zasloužit o hlubší propojení a harmonický vztah. Z čehož vyplývá, že plus a minus 20 let, jiná doba i jiná sorta přátel už na vztah nemusejí mít tak dobrý vliv. Na druhou stranu, když to někomu klape, jedině dobře.

Třeba takovému Karlovi Gottovi je 78 let a jeho ženě Ivaně 41. Máte pocit, že rozdíl 37 let tomuto páru brání v komunikaci, nebo jiných záležitostech? Každý ať dá hlavně na své pocity, no ne?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat