Nejen ženám tikají biologické hodiny. I plodnost mužů je omezena věkem

06.11.2017 | Vztahy

Muži sice tvoří spermie po celý život do posledního dechu, ale neznamená to, že jsou po celý život stejně plodní. Tikají jim biologické hodiny stejně jako ženám a po čtyřicítce se jejich plodnost výrazně snižuje. A i když potomky zplodí, předávají jim vadné geny a zhoršují jejich zdraví. Embrya vzniklá ze spermií starých mužů navíc rostou pomaleji.

Podle vědců z Bostonu embrya vzniklá ze spermií mužů starších padesáti let rostou o pětatřicet procent pomaleji kvůli genetickým vadám v DNA spermie.

Zatímco úspěch v oplodnění u mužů mladších třiceti let je dnes 87,7 procenta, u mužů starších padesáti let jen šestačtyřicet procent.

„Tyto studie jasně dokazují, že muži stejně jako ženy mají potíže s početím potomka ve vyšším věku. Starší muži a jejich partnerky by měli dobře znát rizika špatného výsledku takového těhotenství a možných neurologických vývojových vad dítěte,“ tvrdí profesor Peter Schlegel z Americké společnosti pro reprodukční medicínu.

Podpora pro spermie? Vsaďte na madle

Podobně jako mnoho žen, jež se snaží o dítě, zařazuje do jídelníčku řadu prospěšných potravin, které mají zvýšit jejich plodnost, také jejich mužské protějšky mohou svou plodnost podpořit. Podle italských vědců jim v tom skvěle pomohou obyčejné mandle! A stačí přitom sedm jader této peckovice.

Konzumací sedmi ořechů denně můžou muži zlepšit počet spermií a kvalitu svého ejakulátu,“ tvrdí lékaři z Turína. Podle jejich předběžných testů působí blahodárně především mastné kyseliny obsažené v mandlích. Stejně prospěšné jsou i vlašské ořechy.

Vědci z Turína testují u mužů s poruchou plodnosti různé strategie změny jídelníčku. Jednak těmto mužům zařazují do jídelníčku ořechy, ale také je nutí omezit příjem nasycených mastných kyselin z masa, uzenin a smažených pokrmů.

Naopak zvýšený příjem polynenasycených mastných kyselin z ořechů, ryb a semen snižuje počet zánětů v těle včetně varlat. To zlepšuje průběh spermatogeneze – tvorby spermií –, takže muži konzumující pravidelně tučné ryby a mandle či vlašáky mají více spermií a jejich ejakulát je zdravější. Spermie jsou pohyblivější a bez závad.

Obě strategie mohou výrazně zlepšit plodnost mužů, protože polynenasycené mastné kyseliny mají prokazatelné protizánětlivé účinky a působí na zdraví blahodárně,“ tvrdí vědci z Turínské univerzity .






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat