Přehnaná očekávání vztahy pouze ničí

17.09.2023 | Vztahy

Lidé očekávají od svých vztahů stále víc. Vedou tato vysoká očekávání ke šťastnému poznání a harmonii? Ne! Čím náročnější snění, tím horší prozření. A dá se vůbec vyhnout rozchodům?

V dobách anglické spisovatelky Jane Austen, představitelky tak zvaného rodinného románu, se manželství považovalo za obchodní transakci. Lidé se spolu brali kvůli tomu, že chtěli dosáhnout vyššího společenského postavení, hospodářské stability a bezpečnosti. Tomu už ale dávno odzvonilo.

Sebevědomí versus pohodlnost

Podle současných psychologů se dnešní svazky považují za „samo-expresivní éru“, což znamená, že jeden od druhého očekává nejen splnění základních potřeb, včetně věčné lásky, finanční stability a pocitu sounáležitosti, ale také podporu a prostor k osobnímu rozvoji. A kde je právo na orgasmus a další věci? Všichni chtějí zkrátka všechno!

Výzkumy ukazují, že v některých případech mohou vysoké standardy vést ke šťastnějšímu a zdravějšímu manželství, nicméně pokud jeden z partnerů neplní očekávání toho druhého, například vinou rodičovských či pracovních povinností, vztah trpí. A leckdo není ochoten přistupovat na kompromisy – to je další věc.

Tato dynamika vztahů je nazývána „duševním modelem manželství“, kdy páry chtějí více ze svých vztahů, ale také mají méně času a energie na to, aby se o své partnerství staraly.

Když si vybájíte prince na bílém koni

„Spokojenost s manželstvím klesá, když očekávání nesedí realitě,“ nechává se slyšet psycholog a výzkumný pracovník James McNulty z Floridské státní univerzity.

V nedávné studii, na které se podílel, po čtyři roky sledoval vztahy 135 novomanželských párů z Tennessee. Páry, které hlásily méně závažné problémy a nižší míru ničivého chování se svými protějšky, s větší pravděpodobností splnily očekávání spojené s „růžovými brýlemi, sny a naivní blažeností“.

I Popelka může mít ostré lokty

Manželé, kteří se přímo zabývali svými manželskými záležitostmi a vzájemně si vysvětlili, jak problém řešit, a co vlastně od svých vztahů chtějí, byli šťastnější. Na druhou stranu páry, které se uchýlily k sarkastickým poznámkám nebo k nepřátelskému chování a vyčítavosti typu, že ten či onen „nesplňuje to, co se od něj očekává“, častěji považovaly svůj vztah za toxický a méně uspokojivý. Opět tedy platí, že komunikace je základ všeho. A taky střízlivý pohled na partnerství.

Ne nadarmo proto zmíněný James McNulty navrhuje buď otevřené „sdělovací večery“, nebo oslovení manželského poradce či kouče. V současné době, kdy se na partnery valí problémy (a očekávání) ze všech stran, je to důležitější než kdy dřív!

Zdroj: www.news.fsu.edu/news/education-society/2018/02/12/lead-us-not-temptation-predictors-infidelity-divorce-highlighted-new-fsu-research/, názor autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat