Fotíme se na sociální sítě kvůli lichotkám. Ty ale seběvědomí nezvednou

03.10.2018 | Vztahy

Lidé na Instagramu či Facebooku zveřejňují snímky svého těla především proto, aby získali od svých přátel pochvalné komentáře. A i když jimi sledující profilu skutečně nešetří, nemá to dobrý vliv na psychiku sledujících ani majitelů snímků. Podle australských psychologů i pozitivní komentáře o vizáži těla poškozují sebevědomí a vnímání vlastního těla.

„Pozitivní komentáře o těle zobrazovaném na fotkách na Instagramu vyvolávají v ženách úzkosti z vlastního těla a snižují jejich sebevědomí více než komentáře, které se zaměřují na jiné aspekty obrázku,“ tvrdí autoři z Austrálie.

Příliš pozornosti vzhledu

Když člověk čte komentáře chválící vizáž dokonalých těl, nezvýší se tím nijak jeho vlastní sebevědomí, ale pouze úzkost. Zhorší se tím celkový pohled na vlastní tělo.

„Ačkoli lidé komentují tyto fotky podporujícím způsobem, ve skutečnosti tím kladou mnohem více pozornosti na vzhled, a nakonec podporují nespokojenost se svým vlastním tělem. Je proto vždy lepší snažit se komentovat cokoli jiného na fotce,“ tvrdí profesorka Marika Tiggemann z Flinders University v rozhovoru pro PsyPost.

Úzkost z dokonalosti

Její tým provedl několik experimentů. Ženy sledovaly fotky jiných žen a komentáře pod fotkami. Podle očekávání v ženách rostla úzkost z vlastního těla, když četly hodně pozitivních komentářů o dokonalých tělech jiných žen.

„Očekávala bych ještě silnější účinek při čtení komentářů o vlastním těle. Krátkodobě dojde k povzbuzení ženy, k pocitu spokojenosti, ale z dlouhodobého hlediska bych očekávala negativní účinek. Protože komentáře vyvíjejí velký tlak na ženu, že musí vypadat stále dokonale a musí si udržovat tento standard, což povede k úzkosti a nespokojenosti se sebou,“ tvrdí Tiggemann.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:10
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat