Vypovídejte se z rozchodu. Urychlíte tak léčení zlomeného srdce

26.09.2018 | Vztahy

Opakovaně hovořit o rozchodu a o svých pocitech souvisejících s ním může člověku pomoci mnohem rychleji se z tohoto rozchodu vzpamatovat. Taková analýza může probíhat i formou psaní do deníku, v němž člověk reflektuje jak to, co se stalo, tak to, jak se cítí. Podle kolínských psychologů totiž člověk rychleji nalézá sám sebe a tím dříve se cítí opět dobře.

Vědci z Kolínské univerzity sledovali, jak rychle člověk reorganizuje koncept já po rozchodu. Jde o to, že člověk musí včas oddělit sebe od vztahu a bývalého partnera a přestat používat my.

Mluvte o svých pocitech!

Z jejich experimentálního výzkumu překvapivě vyšlo, že nejrychleji se v tomto smyslu zotaví jedinci, kteří jsou nuceni o rozchodu a svých pocitech do hloubky opakovaně diskutovat. A to proto, že se díky tomu dokážou rychleji psychologicky odpoutat od partnera, s nímž tvořili ono pomyslné „my“.

„Proces, kterým se snažíme psychologicky nebýt propletení s partnerem, je velmi bolestivý. Náš výzkum ale poskytuje důkazy, že nabytí konceptu já a jeho napravení po rozchodu ve skutečnosti výrazně zlepšuje celkovou psychickou pohodu,“ tvrdí doktorka Grace Larson z Kolínské univerzity.

Co když není nikdo, kdo by naslouchal

Hloubkový rozbor rozchodu a analýza pocitů může pomoct jedinci rychle začít používat já místo my a získat odstup od vztahu. Nicméně ne každý má kolem sebe přátele či blízké ochotné tento rozbor absolvovat s trpícím po rozchodu.

„To, že to pomáhá, může být jednoduše účinkem opakované reflexe vlastní zkušenosti a posilování nového způsobu vyprávění s já místo my,“ míní doktorka Larson.

Podle ní by lidé, kteří nemají nikoho ochotného s nimi opakovaně rozebírat jejich rozchod, měli vsadit na psaní deníku, který může mít stejný účinek jako hloubková analýza při ústním rozhovoru s jinou osobou.
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat