Partneři používající zájmena my a náš jsou šťastnější

12.11.2018 | Vztahy

Být zdravě oddaný partnerskému vztahu a nepřijít zcela o vlastní identitu je někdy celoživotní náročné hledání cesty. Ale zdravý romantický vztah je skutečně u většiny lidí definován tím, že já a já začnou být my. Podle kalifornských psychologů páry, které používají k vyjadřování zájmena my a náš, jsou šťastnější.

Doktorka Megan Robbins provedla revizi třicet různých studií, které se zabývaly kvalitou partnerského vztahu u pěti tisíc osob. Polovina z nich žila na hromádce, polovina v manželství.

Já versus my

Sledovala to, jak dlouho páry spolu žijí, jak se chovají ve vztahu, jaké mají psychické zdraví, v jaké jsou fyzické kondici a jak pečují jeden o druhého v každodenním životě. A z výsledků analýzy vyplývá, že ve všech kategoriích si vedli nejlépe ti, kdo používali při hovoru o vztahu zájmeno my místo já a ona/on.

„Používání zájmena my při hovoru o vztahu nesouvisí pozitivně jen v jednom kontextu, ale naznačuje to pozitivní fungování všeobecně ve všech kategoriích,“ uvedl psycholog Alexander Karan spolupracující s profesorkou Robbins.

Co bylo dřív

Výzkum ale neodhaluje příčinu a následek. Není tedy jasné, jestli šťastné páry používají přirozeně zájmeno my k popisu svého vztahu, nebo jestli používání tohoto zájmena ovlivňuje štěstí ve vztahu. 

„Zřejmě bude platit obojí. Když slyší partner partnera říkat my, změní to způsob uvažování o vzájemné provázanosti, která by mohla vést ke šťastnějšímu vztahu,“ tvrdí profesorka Robbins.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat