Konec macho mužů? Mileniálové už nechtějí být soutěživí samci

13.12.2018 | Vztahy

Kanadští psychologové tvrdí, že muži ve věku osmnáct až devětadvacet let, tedy generace, jíž se říká mileniálové, netouží být soutěživými svalovci. Nejenže tyto vlastnosti nepatří do jejich nejoblíbenějších, které touží mít, ale navíc při debatě o těchto charakteristikách projevují negativní emoce. Naopak vysoce si cení svého zdraví, otevřenosti druhým a novým zážitkům či altruismu a štědrosti.

Ve srovnání s jim předcházející generací jsou tedy méně sobečtí a mají větší zájem o dobré fungování společnosti stojící na spolupráci, nikoli na společnost rozkládající konkurenci.

Zatímco generace mužů ve věku třicet až pětačtyřicet let považuje za nejdůležitější fyzickou sílu, nezávislost a soutěživost, snahu prosadit se v kolektivu jako ti nejlepší. Výzkum se tedy opírá o kanadské muže, ale sami autoři uvádějí, že podle jejich názoru je to rys obecný i v jiných kulturách a naznačuje generační odklon.

Psychologové z University of British Columbia rozhovory s 639 muži ve věku osmnáct až devětadvacet let zjistili, že devět z deseti z nich staví na první místo dobrých vlastností muže pomoc druhým. Dále osmaosmdesát procent vnímá jako důležité být otevřený druhým a novým zážitkům, mít vysoké intelektuální znalosti, být fit a zdravý (nikoli primárně svalnatý), být emočně odolný a být štědrý vůči společnosti. To si přeje více než osm z deseti mužů této generace.

Studii publikoval odborný časopis Psychology of Men & Masculinity.

Jak jsou na tom s emocemi?

Mileniálové jsou generací, kterou psychologové prozkoumávají ze všech stran. Je s ní totiž spojena celá řada předsudků a mylných představ. Například britští psychiatři nesouhlasí s názorem, že tato mladá generace je emočně křehčí. Ročníkům jim předcházejícím často přijde, že příliš skuhrají a neustále obtěžují okolí svými emočními výlevy. Odborníci ale tvrdí, že jsou na tom mentálně stejně jako generace předchozí, jen o svých emocích umějí hovořit otevřeně.

Zaznělo to na konferenci Britské asociace psychofarmakologie. Profesor Matthew Broome z University of Birmingham pak deníku The Telegraph na otázku, zda je termín změkčilá generace nesprávný, odpověděl: „Zřejmě ano. Máme tu poradní skupiny pro mladé lidi, které se podílejí na našich výzkumech a ty o sobě hovoří takto, kratší dobu dokážu dávat pozor a jsem velmi úzkostný, ale nejsem si jistý, jestli je to pravda, nebo je tomu u této generace jinak. Osobně si myslím, že jsou stejně odolní a mohou nám dát tolik a jsou stejně tvrdě smýšlející jako každá jiná generace.“

Jeho kolegyně doktorka Rachel Upthegrove souhlasí. Mileniálové jen o všem více mluví.

„Účinky upozorňování na problémy a destigmatizace mentálních chorob u této generace jsou zjevné, nemají prostě potřebu tolik skrývat problémy a mlčet o svých osobních zážitcích jako moje generace. Mnohem více mluví o svých úzkostech a obavách, což je obecně dobré pro lidi, kteří mají nějakou poruchu a potřebují odbornou péči. Obecně mám pocit, že je to účinek omezování stigmatu u této generace,“ míní Upthegrove.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat