Textové zprávy ničí mezilidské vztahy

Hádat se s partnerem osobně? Nebo raději přes zprávy? Dnešní generace prý volí druhý způsob. Ale k užitku to není ani náhodou. Proč?

Kolik textových zpráv, a to včetně těch na sociálních sítích, denně napíšete? Budou to desítky? Nebo spíše stovky? Tak jistě, bez něčeho takového si už běžný život představí jen málokdo. Když jdeme pozdě na schůzku, sáhneme po telefonu a naťukáme textovku, aby s tím náš společník počítal. Po ranním sexu s partnerem cestou do práce píšeme zamilovaný monolog, v němž samozřejmě nemohou chybět srdíčkové emotikony. Díky této vymoženosti jsme také v kontaktu s přáteli, rodinou i bývalými spolužáky. A libujeme si, jak to skvělé! Jenže co když vlastně není?

Lži schované za písmena

Asi nelze popřít, že textové zprávy představují ten nejjednodušší způsob komunikace. Problém je ale ten, že jich píšeme až moc, domnívají se odborníci. Ti v nich navíc vidí zbraně, které mnozí používají k maskování lží, manipulaci a vlastním výhodám. Že to není pravda? Ruku na srdce – kolikrát vás jedna taková zpráva zachránila třeba od rodinné večeře, protože jste v ní napsali, že vám není dobře, i když jste byli jako rybičky? Teď už to nevypadá jako neoprávněné nařčení, že? A rozmáhá se tu i další nešvar. Máme totiž ve zvyku se po textovkách hádat s našimi protějšky, což místo toho, aby pomohlo k vyřešení, celou situaci naopak pořádně komplikuje.

Fexting jako nehezká moderní vizitka

Pro psanou konfrontaci mají experti svůj vlastní název – fexting. Že je tento způsob hádek oblíbený ve všech sférách, to dokazuje nedávné tvrzení první dámy Spojených států Jill Biden, tedy manželky prezidenta Joea Bidena. Ta se při rozhoru pro časopis Harper's Bazaar vyjádřila, že fexting doma provozují zcela běžně, protože tak své soukromé záležitosti drží dál od nepovolaných uší. Co je na tomhle všem špatně?

„Při digitální komunikaci se někteří lidé cítí odvážnější, což může mít negativní důsledky. Necitlivě pak sdělují věci, které by druhému do očí nahlas nikdy neřekli,“ myslí si australská vztahová koučka Angela Barrett. „Taková strohost a neomalenost dokáže adresátovi hodně ublížit, kvůli čemuž se všechno jen zhorší,“ dodává tato expertka s tím, že textové konfrontace mohou vztah i nevratně zničit. Nic se podle ní nevyrovná osobnímu rozhovoru, ve kterém je klíčový tón hlasu a přiměřená gestikulace.

Zdroje: www.nbcnews.com, www.houseofwellness.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat