Podvodům na on-line seznamkách pomáhá umělá inteligence

Máte zaregistrovaný profil na jedné z internetových seznamek? Pozor na to, kdo se vám ozve. Za profilovou fotkou potenciálního ctitele a vlastně i vším ostatním může stát umělá inteligence, kterou používají hackeři.

On-line seznamování je na vrcholu oblíbenosti. Lidé se jeho prostřednictvím snaží najít někoho výjimečného, koho by mohli nazývat svou spřízněnou duší. Není to ale bohužel tak jednoduché, protože cestu lásky mohou dláždit podvody. Opravdu víte, s kým přes internet komunikujete? Co když nemá čestné úmysly, a dokonce ani srdeční puls?

Není to tak růžové, jak se to jeví

Falešných profilů nebývá na virtuálních seznamkách zrovna málo, jak dokazují statistiky a odborné studie (1). Vytvářeny jsou pak umělou inteligencí, proto je jejich odhalení opravdu složité. Je to nejnovější taktika podvodníků, kteří se své oběti snaží připravit o finance i celoživotní úspory. A ono jim to prochází. Ptáte se, jak tohle celé funguje?

Nejdřív nahozená udička, potom zásek do účtu

Podle zjištění (2) amerického charismatického experta kybernetické bezpečnosti Satnama Naranga podfukáři využívají obrázky generované umělou inteligencí k vytváření jedinečných a na první pohled přitažlivých podvodných účtů. On sám při svém bádání narazil na profil extrémně přitažlivé 36leté ženy jménem Megan, přičemž vše vypadalo nesmírně reálně. Jako šikovný IT specialista však profilový snímek prověřil pomocí internetových stránek na detekci AL, načež zjistil, že identita dotyčné je skrz na skrz falešná. Ti, co tohle mají na svědomí, jsou bohužel natolik sofistikovaní, že se člověk nechá snadno oklamat.

Co jsi dnes jedla, krásko?

„Jakmile se oběť takzvaně zaháčkuje, podvodníci velmi rychle přejdou na psaní zpráv v komunikačních platformách sociálních sítí nebo obyčejných SMS, chtějí tak vybudovat ještě osobnější vztah,“ varuje jmenovaný specialista bezpečnosti (3). „Jsou v tom velmi dobří. Znají vaše časové pásmo, proto vám přejí krásné ráno i dobrou noc. Velmi často vyzvídají, co jste jedli, čímž se snaží demonstrovat, že jim na vás záleží,“ dodává Satnam Narang s tím, že se následně vytasí s vymyšlenou záminkou, proč potřebují poslat kryptoměnu. Důvěřiví a po uši zamilovaní jedinci opravdu naletí, obezřetnost je tedy na místě.

Zdroje: (1) www.tenable.com/blog/pig-butchering-scam-tinder-tiktok-whatsapp-telegram-scammers-steal-millions, (2) www.tenable.com/blog/pig-butchering-scam-bitcoin-ethereum-litecoin-spot-gold-xauusd-romance-scam, (3) www.bloomberg.com/news/newsletters/2024-02-14/scammers-litter-dating-apps-with-ai-generated-profile-pics






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat