Manipuluje s vámi? OTESTUJTE HO!

Spousta lidí má sklony manipulovat se svým okolím. A někteří jsou v tomto umění nepřekonatelní mistři. Patří mezi ně i váš partner?

Schválně, zda ho poznáte v jednom (či více) z následujících největších varovných znaků manipulace ve vztahu.

Varovný znak č. 1: Vyvolává ve vás pocit viny

Manipulace a snaha vyvolat ve druhém pocity viny jdou ruku v ruce. Pokud ve vás partner takový pocit vyvolá, i když jste neudělala vůbec nic špatně, je to na pováženou. Provinilí lidé jsou totiž náchylnější k tomu, aby se podřídili vůli a přání druhých.

Chcete příklad? Tak třeba, když partnera překvapíte dárkem k výročí v podobě romantického víkendového pobytu v lázních a on zareaguje nějak takhle: „Teda, samozřejmě, že je to skvělý nápad, sice to není úplně to, co jsem si představoval, ale pokud chceš, abychom jeli do lázní, a udělá tě to šťastnou, tak je to pro mě to nejdůležitější, i když třeba neděláme to, co bych chtěl já. Ale na tom nesejde, protože tě miluju.“ Na první pohled téměř ideální vyznání lásky, ale na ten druhý už (ne)pěkná manipulace – on bude chudák celý víkend trpět, a to jen z lásky k vám! Napříště už si dáte pozor, abyste něco dělala podle sebe...

Varovný znak č. 2: Podmaňuje si vás vlastním nízkým sebevědomím

Řada manipulátorů jsou muži s poměrně nízkým sebevědomím. Ovšem dokáží toho chytře využít. A tak od nich například můžete slyšet věty typu: „Víš, moje bývalá přítelkyně mě podvedla, tak jsem prostě ostražitý, když jsi ve společnosti mužů. Hodně mě to tehdy zasáhlo, tomu rozumíš, viď?“ (= Snaha omezit vaše kontakty s přáteli opačného pohlaví na minimum.) „Promiň, že jsem takhle zareagoval, ale hrozně jsem se bál, že mě chceš opustit!“ (= Snaha omluvit své neakceptovatelné chování a přitáhnout si vás ještě blíž.)

Je rozdíl mezi tím, když se o svých nejistotách s partnerem bavíte, a tím, když je někdo využije v rámci manipulace s druhým. Je třeba naučit se tyto dvě podoby rozlišovat.

Varovný znak č. 3: Přinutí vás o sobě pochybovat

Víte, s kým se skvěle manipuluje? S někým, kdo už si kvůli neustálým výpadům druhého vůbec nevěří. A to si manipulátoři moc dobře uvědomují. A tak rádi poukazují na vaše chyby a na to, jak by v konkrétním případě reagovali či postupovali oni. Ačkoli se tváří, jako že vám chtějí pomoci se zlepšovat a mají na mysli jen a jen vaše dobro, opak je pravdou. Chtějí vás dostat do pozice, kdy už nebudete o ničem rozhodovat a všechno necháte na nich. Už jim totiž věříte víc, než důvěřujete sama sobě...

Varovný znak č. 4: Vnucují vám odpovědnost za své vlastní pocity

Kromě nedůvěry v sebe sama dokáže manipulátor ve své „oběti“ vyvolat i pocit, že je zodpovědná za jakékoli negativní pocity a reakce ze strany partnera. Tak například je-li smutný, začnete přemýšlet, čím jste to tak mohla způsobit. Pokud se rozzlobí, je to jistě proto, že jste udělala něco špatně. A v takovém případě jste velmi snadno manipulovatelná – uděláte totiž cokoli, aby se váš partner cítil zase dobře. Poznáváte se? Tak si dávejte dobrý pozor, v extrémních případech se totiž můžete dostat až do stadia „vlastně jsem si tu facku zasloužila, neměla jsem ho chudáka tak provokovat“. A to je cesta do pekel.

Varovný znak č. 5: Přesvědčí vás, že chcete to, co chce on

Vztah dvou lidí je vždy založen na kompromisech. Ovšem s tím se manipulátor rozhodně nehodlá smířit! Kdepak! Všemi možnými prostředky zajistí, že drtivá většina věcí bude podle něho (a bude se při tom tvářit, že je to „z lásky“ a „pro vaše dobro“).

A to neprospívá vztahu samotnému, ale především vám – pamatujte, že pokud vás někdo opravdu miluje, nebude své zájmy upřednostňovat nad vaše, ale společně budete hledat kompromis, jak zachovat co nejvíce potřeb obou zúčastněných.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat