Omlouváte nedostatky partnera? Tohle to vypovídá o vašem vztahu!

24.07.2015 | Vztahy

Myšlení západního člověka a celá jeho společnost stojí na srovnávání. Neustále se snažíme zjistit, co je lepší, co horší, co nejlepší. Ale takové porovnávání a zobecňování je velkou hrozbou pro psychickou pohodu, duševní zdraví a především vztahy. Srovnávání se nevyhýbá ani partnerům. Ale negativní výsledek takové komparace může vztah ohrozit. Naopak jedinci, kteří se snaží chránit partnera a jeho nedostatky vyplývající ze srovnávání, tvoří vztahy nejpevnější.

Tito jedinci podle psychologů z Toronta vnímají partnera jako sebe sama. Tento fenomén pak známe z různých filmů, románů a rčení, kde se o páru hovoří jako o jednom celku složeném ze dvou půlek. A opravdu. Pokud partneři vnímají svůj vztah jako celek a sebe jen jako půlku toho celku, je jejich vztah pevný. Tito lidé mají také tendenci partnera chránit, jako by chránili sami sebe. Zvláště při srovnávání a odhalování jeho nedostatků.

Lidé, kteří vysoce vnímají partnera jako součást sebe, se jej snaží chránit a minimalizovat rizika související se srovnáváním vlastností a dovedností… tito jedinci si uchovávají pozitivní náhled na partnera a zdůrazňují jeho přednosti, což má velmi pozitivní vliv na jejich vztah,“ uvedla doktorka Sabrina Thaiová z Torontské univerzity.

Studie poskytuje důkazy, že lidé srovnávají partnery s jinými a že toto srovnávání má zásadní vliv na kvalitu vztahu. Lidé, kteří se s partnerem neidentifikují, mají problém myslet na jeho pozitivní vlastnosti a bojují s negativními výsledky srovnávání. Tito lidé pak většinou nejsou ve vztahu spokojení, trápí se v něm a lopotí se, často pak volí rozchod.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat