Jen vybíraví lidé dostávají dárky, které si přejí! Proč?

26.12.2014 | Zábava

Vánoce jsou svátky, během nichž se miliony křesťanů po celém světě vzájemně obdarovávají. Někdo tvrdí, že dárky raději dává než dostává, ale psychology z USA zajímalo, jak je to spíš s dostáváním dárečků. A z výzkumů vyplývá, že většina lidí dostává dárky, které si ani moc nepřeje. A to kvůli tomu, že je málo vybíravá. Vybíravým lidem jejich blízcí kupují věci na přání, takže hrozí jen málo, že dostanou něco, co nechtějí.

Doktorka Chelsea Helionová také zjistila, že lidé si kupují za dárkové poukazy spíš neužitečné věci, protože mají pocit, že dárkový šek nejsou peníze a cítí méně pocitu viny z utrácení. Kupují pak nepotřebné věci i tehdy, když si původně naplánují, že kartu použijí na koupi užitečných a praktických věcí.

V jiném výzkumu pak tým psychologů Mary Steffelová, Elanor Williamsová a Robyn LeBoeufová zjistil, že lidé se sice snaží vybírat dárky svým blízkým tak říkajíc na míru, ale že jen menšina lidí skutečně ví, co by si jejich blízký přál dostat. „K omylům při obdarovávání dochází proto, že se lidé více soustředí na stálé vlastnosti příjemce víc než na jeho různé a měnící se potřeby a přání. Takže při koupi dárku spíš přemýšlejte nad tím, co by si obdarovávaný přál, nikoli na to, co má obecně rád,“ tvrdí autorky.

A také bylo prokázáno, že větší radost mají obdarovávaní z konzumace a používání dárku než z pouhého dostávání. „Jakou emoci zažívají při využívání dárku je důležitější než to, jakou emoci zažívají ve chvíli, kdy dárek dostanou,“ tvrdí psychologové.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat