Energické lamy z Hradce

06.03.2015 | Zábava

V Hradci nad Moravicí je stádo lam, které by se na první pohled mohlo zdát zcela obyčejné. Tyto lamy však patří firmě LAMA energy a nejsou jen tak obyčejné!

V hradeckém stádečku je pět lam rodu Alpaka, které patří do čeledi velbloudovitých, ač na nich žádný hrb nenajdete. Pro tento druh je typická zvláštní kymácivá chůze, mimochod, která spočívá v současném zvedání obou levých i pravých končetin.

Majitelé mají všechny své lamy ve stádu pojmenované. Nejstarší, uhlově černá šestiletá paní lamička dostala jméno Heduš, dvouletá menší se jmenuje Julča a před necelým rokem do lamí party přibyla nejmladší Megi. Ve stádu se ale nacházejí i lamy s trochu zajímavějšími jmény – Levnýplyn a Levnýproud. Není se čemu divit, když firma LAMA energy se zabývá právě dodávkou energií. Funkce hradeckých lam je tedy jasná. Ohrada s nimi slouží jako upozornění a navigace pro kolemjdoucí, kteří hledají sídlo firmy a zároveň jsou lamičky příjemným zpestřením na každé procházce.

Ač lamy původně pocházejí z Peru a jsou tedy zvyklé žít v horách, kde panují drsné klimatické podmínky, v průběhu let byly plně domestikovány a nyní je jejich chov běžný i v ohradách na našem území. Nejčastěji jsou chovány díky jejich velmi kvalitní vlně, která by se dala přirovnat k jemnému prachovému peří, ale málokdo ví, že se často používají i při psychoterapiích, podobně jako psi či koně. Lamy jsou zvyklé na lidi a umí poznat například své ošetřovatele, kteří se jim pravidelně starají o zuby a kopýtka, ale na nepřítele také umějí zaútočit svým dobře zamířeným plivancem.

Lamy v Hradci ale snad ani žádné nepřátele nemají. Majitelé o ně dobře pečují a dopřávají jim volnost ve výběhu i možnost úkrytu před nepříznivým počasím ve společné stáji. Jak se lamám u firmy LAMA energy žije si ostatně můžete přečíst na jejich blogu, který si dokonce samy píší! Živí se trávou, které spasou i několik kilogramů denně, senem a na přilepšenou dostávají granule, jablíčka nebo tvrdý chléb. Svou potravu si pořádně přežvýkávají, prakticky v polospánku. Takže kdybyste se na náhodou přijeli do Hradce nad Moravicí podívat, stejně jako jezdí třeba děti z SOS dětských vesniček, nikdy lamu nerušte u jídla a počkejte si, až se přijde sama ze zvědavosti seznámit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat