Kofein zpomaluje vaše vnitřní hodiny

Pít kávu večer je pro zdraví velmi nevhodné, i když člověk po vypití nápoje usne. Proč? Kofein totiž zpomaluje vnitřní hodiny. Zjistili to cambridgeští vědci, kteří spolupracovali s americkými kolegy na výzkumu účinků kofeinu. Tato látka obsažná v semenech kávovníku vyvolává v těle efekt jet lagu – tedy vrací vnitřní hodiny o několik časových zón zpět.

Jeden šálek silné kávy s obsahem kofeinu 200 miligramů prý dokáže člověka posunout o hodinu zpět. Takže když ho vypije v Česku, jeho tělo se zpomalí a přesune do časové zóny Londýna. To může znamenat, že dotyčný neusne v deset večer, ale až v jedenáct, a na druhou stranu v sedm ráno pro něj bude vlastně teprve šest a má velký problém vstát.

Při konzumaci více šálků může dojít ke zpoždění vnitřních cyklů až o dvě či tři hodiny. Výhodné tohle může být jen v případě léčby jet lagu, neboli choroby z náhlého časového posunu, kdy se hodiny solární neshodují s vnitřními biologickými hodinami člověka.

„Samozřejmě nikoho nepřekvapuje, že má kofein vliv na vnitřní biologické hodiny, ale je to něco, co před námi nikdo experimentálně neověřil. Naše závěry poskytují mnohem všestrannější vysvětlení, proč mají někteří lidé problém se spánkem, když pijí kávu pozdě odpoledne a večer, protože jejich vnitřní hodiny si myslí, že je ještě vlastně docela brzy,“ tvrdí profesor John O’Neill z Cambridgeské univerzity.

Kofein jako zpomalovač vnitřních hodin tedy moc zdravý není. Ví se totiž, že časové posuny a práce na směny, kdy dochází k narušení biologických hodin, mají negativní vliv na zdraví a zvyšují riziko rakoviny, chorob srdce, diabetu i Alzheimerovy choroby.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat