Umíte nářečí? Váš mozek vám poděkuje

Ze sledování mozku a kognitivních schopností bilingvních jedinců, kteří mluví plynně dvěma jazyky, vyplývá, že ovládat dvě řeči jako mateřštinu má pozitivní vliv na paměť, myšlení a prevenci demence. Vědci z Cambridge a Kypru ale prokázali, že stejně jako bilingvní lidé ze své jazykové výbavy profitují také lidé ovládající nářečí.

Pokud člověk ovládá spisovnou formu jazyka a nářečí stejně dobře a obojí střídá, působí na svůj mozek podobně jako bilingvní osoba střídající dvě mateřštiny. A čím více dialektů či slangů jednoho jazyka člověk ovládá, tím lépe.

Doktoři Kyriakos Antoniou a Napoleon Katsos z Cambridge zjistili, že děti ovládající dva odlišné dialekty jednoho jazyka mají mnohem lepší paměť, pozornost a pružnost myšlení než jedinci, kteří hovoří jedinou standardní formou svého jazyka.

„Co je vzrušující a podněcující, je to, že naše důkazy znovu poukazují na výhody dvojjazyčnosti u dětí, které hovoří dvěma variantami téhož jazyka,“ uvedl doktor Antoniou.

Pro lidský mozek je tedy dostatečně náročné ovládat nejen dva naprosto odlišné jazyky jako třeba češtinu a francouzštinu, ale také perfektní zvládání kupříkladu spisovné češtiny a zachovalého slováckého nářečí. Pokud člověk obojí střídá a používá. (Nikoli, když hovoří jen nářečím nebo jen spisovně.)







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat