Fotíte si všechno neustále mobilem? Pak čtěte!

Možná tím své okolí znervózňují či přímo štvou. Kamkoli se hnou, vytáhnou mobil a všechno si fotí. Včetně večeře či zakoupené zmrzliny. Jenže. Člověk je tvor vizuální a oči nejdůležitějším smyslem. Lidé, kteří si vše neustále fotí a vystavují na sociálních sítích, jsou se svým životem spokojenější a mají pocit, že si věci víc užívají.

Vyplývá to z experimentálních výzkumů psychologů z Kalifornie. „Podle našich nejlepších znalostí je tato studie prvním extenzivním výzkumem, který se zabýval tím, jak pořizování fotek ovlivňuje prožitek lidí z různých zážitků. Dokázali jsme, že v kontrastu s nefocením může pořizování fotografií zvyšovat prožitek a radost z pozitivních zážitků tím, že se do nich dotyčný člověk víc vkládá,“ míní doktorka Kristin Diehlová z University of Southern California.

Když si lidé něco fotí, více se aktivitou, věcí či jevem zabývají, intenzivněji je prožívají a mají silnější zážitek. Tím u pozitivních zážitků dochází k posilování příjemných pocitů.

Ale dobrou zprávou pro ty, kteří neradi vytahují mobil a snímají, je to, že stačí pořídit si mentální obraz věci či události a uložit ho do paměti. „To dokazuje, že proces pořizování snímku sám o sobě je tím, co zvyšuje prožitek. A znamená to také, že fotoaparáty, které zaznamenávají jakýkoli moment zážitku bez vědomé aktivity fotografa a jeho rozhodování o tom, co bude zachyceno, nemá stejný účinek,“ dodává Diehlová.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat