Pozorování ptáků na zahradě zlepšuje psychiku a je prevencí depresí

Život na okrajích měst a na venkově v zahradě plné ptáků má blahodárný účinek na psychiku. Lidé, kteří často pozorují zpívající kosy na keřích u domu, lépe odolávají stresu a řidčeji trpí depresemi. Vědci z Exeteru v experimentálním výzkumu prokázali, že lidé vystavení ptačímu zpěvu v zahradě se rychle uklidní a výrazně jim v krvi poklesne hladina stresového hormonu.

„Lidé žijící v životním prostředí, kde je více ptáků, které můžou pozorovat a slyšet jejich zpěv, jsou mentálně zdravější než jedinci z velkých měst, kde je ptáků mnohem méně,“ tvrdí psychologové z Exeterské univerzity.

Ačkoli bydlení v zeleni bývá ve městech to nejdražší, lidé by měli vyhledávat raději místa na okraji blízko přírodě.

„Tato studie začíná odkrývat roli, kterou některé klíčové složky přírody hrají v péči o naši duševní pohodu. Ptáci kolem domu a příroda obecně mají obrovský potenciál jako prevence psychických potíží,“ tvrdí doktor Daniel Cox z Exeteru.

Lidé naslouchající na zahradě ptačímu zpěvu mnohem méně trpí depresemi, úzkostmi a stresovou poruchou. Terapie přírodou a ptačím zpěvem je také velmi účinná u těch, u nichž se už tyto psychické poruchy vyskytují.

Zahrada jako všelék

Ostatně na zahradě nemusíte trávit čas jen posloucháním ptáků. Co třeba založit záhonky a zahradničit? Podle vědců prospějete nejen tělu, ale i duši! Čím pomáhá?

1. Spaluje kalorie

Nemyslete si, při zahradničení se docela zapotíte. A to je dobře – spálíte při něm totiž spoustu kalorií. Podle jedné z amerických studií až 330 kalorií za hodinu! To je v podstatě stejné množství jako za hodinu posilování...

2. Snižuje krevní tlak

Zahradničení je americkým Národním institutem pro zdraví srdce, krve a plic doporučováno v boji proti hypertenzi, tedy vysokému tlaku. Ideální doba je podle institutu 30 minut několikrát týdně.

3. Posiluje imunitní systém

Když zahradničíte, trávíte čas venku. A díky slunečnímu záření dostáváte do těla potřebný vitamin D. Ten zas napomáhá vstřebávání vápníku, který posiluje nejen kosti, ale také imunitu.

4. Pomáhá od stresu

Manuální činnost na zahradě odvede vaše myšlenky od nepříjemností, jež musíte každodenně řešit. Kromě toho vidíte „plody“ své práce, pohybujete se v hezkém prostředí, utřídíte si myšlenky... Stres je zapomenut!

5. Zlepšuje milostný život

Vyrazte na zahradu spolu s partnerem. Studie totiž ukazují, že zahradničení zvyšuje u mužů chuť na sex, navíc jakýkoli mírný pohyb na čerstvém vzduchu snižuje pravděpodobnost potíží s erekcí. A jelikož pomáhá zahrada od stresu, nebude vašeho milého od sexu nic rozptylovat (a vás také ne).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat