Vaječné skořápky jsou skvělým zdrojem vápníku. Najdete ho i v kapustě

Američtí specialisté na výživu přišli s novým a velmi ekologickým zdrojem vápníku v lidském jídelníčku, který navíc tvoří stovky tisíc tun odpadu každý rok. Jsou to vaječné skořápky. Ačkoli je naprostá většina lidí vyhazuje do komunálního odpadu, pokud je tedy v lepším případě nekompostuje, můžou být cenným zdrojem vápníku pro člověka.

Skořápky je nezbytné ale před konzumací povařit či umýt vroucí vodou a poté ještě krátce péct při vysoké teplotě. Tak se zničí všechny choroboplodné zárodky. Pak je stačí namlít v běžném kuchyňském sekáčku či mixéru. Prášek z vaječných skořápek je z pětadevadesáti procent tvořen uhličitanem vápenatým, který je vázán biologicky a vstřebává se dobře do krve. Práškem ze skořápek lze obohacovat řadu vařených pokrmů i pečiva.

„Prášek ze skořápek je cenným zdrojem vápníku a omezuje bolestivost kloubů a řídnutí kostí u starších žen trpících osteoporózou… Přidávejte jej do chleba, pizzy nebo špaget,“ píše deník Business Insider.

Ale pozor, i nadbytečný příjem vápníku škodí. Vede k zavápnění oběhové soustavy a paradoxně odvápnění kostí.

Kde se skrývá?

Jenže co když nejste příznivcem vajec nebo se vám do konzumace skořápek dvakrát nechce? Nemusíte si zoufat, vápním najdete i v jiných potravinách!

Pomerančový džus

Na trhu je spousta pomerančových džusů, které jsou obohacené o vápník, takže příště, až půjdete nakupovat, sáhněte právě po některém z nich.

Tofu

Jedna porce tofu obsahuje přibližně 400 miligramů kalcia, což představuje asi polovinu doporučené denní dávky.

Losos

Porce lososa vám možná nezajistí závratně vysokou dávku vápníku, ale rozhodně patří k doporučovaným potravinám. Společně třeba s makrelou či sardinkami. Takže se je rozhodně vyplatí zařadit na jídelníček i nejen kvůli omega-3 mastným kyselinám.

Kapusta

Vápník obsahuje téměř každá zelená, listová zelenina. Ale kapusta jej obsahuje ve formě, jež je pro naše tělo velmi snadno zpracovatelná. Takže i když má špenát přibližně o 25 % kalcia více, z kapusty ho náš organismus získá efektivněji.

Semena

Nejrůznější semena jsou dalším skvělým způsobem jak do svého jídelníčku zařadit vápník. Například čtvrt šálku sezamových semínek obsahuje přibližně 350 miligramů kalcia. Přidáte-li ho například na lososa nebo na salát, máte denní dávku vápníku téměř splněnu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat