Na žehlení či spáleniny od slunce. Takové využití octa byste nečekali

Ocet se stal ve většině domácností poměrně standardním pomocníkem při úklidu, dezinfikování nebo praní. Ale to byste tuhle šikovnou tekutinu podcenili, pokud byste její potenciál nevyužívali i na další věci. Kde všude vám dokáže pomoci?

Při vaření těstovin

Také vždycky vytáhnete z hrnce špagety či kolínka zamuchlané do jednoho velkého slepence? Naše maminky přidávaly do vody při vaření těstovin olej, ale upřímně řečeno, ne vždy je tenhle postup opravdu účinný. A tak vám nabízíme alternativu, která opravdu funguje! Prostě do hrnce nalijte trochu octa (stačit by měla 1 lžíce na litr vody). Ocet srovná pH vody tak, aby těstovinám vyhovovala a přestaly se lepit.

Při spáleninách od slunce

Jen málokomu se někdy nepovedlo v létě pořádně spálit. A tak všichni víme, jak bolestivá záležitost jsou spáleniny od slunce a také jak dlouho se hojí. Babských rad na to, jak si ulevit, najdete mnoho, ale nejspíš by jen málokoho napadlo použít i ocet. Ovšem jeho antiseptické účinky mohou spálené kůži významně ulevit! Smíchejte ho v poměru 1 : 1 s vodou (ideálně ledovou), namočte ve směsi měkký ručník nebo žínku, vyždímejte a opatrně přiložte na postižené místo. Nejenže budete cítit menší bolest, ale ocet dokáže i podpořit hojení.

Proti octomilkám

Jakmile člověk naaranžuje na mísu ovoce, už je jeho výtvor v obležení malých mušek. Octomilky totiž nemohou ovoci odolat. Jenže my jejich nadšení většinou nesdílíme. Co teď? Zkuste vzít kousek ovoce, ocet, malou sklenici a potravinářskou folii. Ovoce rozmačkejte, vložte do sklenice a zalijte trochou octa. Sklenici poté překryjte potravinářskou folií a udělejte do ní několik velmi malých otvorů (tak akorát pro octomilku). Takovému lákadlu se mušky nemohou vyhnout – a vaše ovoce zůstane nedotčené.

Při zapomnětlivosti

Ne, ocet vám nijak nepomůže s děravou hlavou. Ale zachrání vás, pokud při pečení dortu zjistíte, že jsme zapomněli koupit vejce. Prostě za každé vejce v receptu smíchejte 1 čajovou lžičku octa s 1 lžící jedlé sody. Nikdo nepozná, že v oblíbeném moučníku chybějí vajíčka!

Při mytí zeleniny

Jak zbavit salát či jinou zeleninu, kterou jen tak chroupete syrovou, většiny bakterií? Prostě jí dopřejte 5minutovou lázeň ve vodě, do které jste přidali ocet (na 3 šálky vody stačí 1/2 šálku octa). Pak salát propláchněte čistou vodou a je to. Pozor, nenechávejte zeleninu v octovém nálevu déle, mohli byste ovlivnit její chuť!

Při žehlení

Zkuste vyměnit chemickou aviváž za tu octovou! Nejenže bude prádlo dezinfikované, ale bude se vám také mnohem lépe žehlit! A co víc, nebudete mít v oblečení žádnou chemii, což především lidem s velmi citlivou pokožkou či některými onemocněními kůže nemusí dělat dobře…

Proti hmyzímu kousnutí

Komáři mají v létě sezonu, a tak se nejspíš nějakému tomu štípanci nevyhneme, především chystáme-li se horké dny trávit někde u vody. Svědění a zarudnutí dokáže ocet poměrně efektivně zmírnit, dokonce i u vosího nebo včelího bodnutí.

Například komárům ovšem ocet ani příliš nevoní, čehož můžete využít pro výrobu domácího repelentu. Prostě v poměru 2 : 1 smíchejte vodu a ocet, nalijte do lahve se sprejem a používejte podle potřeby.






Celkem 8 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat