Polovina uživatelů chytrých telefonů bezmyšlenkovitě zapíná přístroj 4000x za rok

Chytrý telefon je bezpochyby velmi praktickou a užitečnou pomůckou moderního člověka. Ale jako každý nástroj má svá úskalí. Může být zneužit či nadužíván a pak může manipulace s ním škodit, nebo může být naopak skvělou pomůckou. Jenže téměř polovina lidí patří k těm, kdo mají na telefonu závislost a používají ho i tehdy, kdy je to neúčelné. Téměř polovina lidí aktivujte chytrý telefon obsedantně čtyřitisícekrát za rok, bez toho aniž potřebuje přístroj použít nebo s někým komunikovat.

Deset procent uživatelů je na svém přístroji tak závislých, že ho aktivuje šedesátkrát za den zbytečně jen kvůli nevědomému impulzu.

„Naše chytré telefony se staly nezbytnou součástí moderního života a jejich pravidelná kontrola je už dnes druhou přirozeností většiny uživatelů. Nicméně míra posedlého hlídání telefonu je mnohem vyšší, než si myslíme, což dokazuje, že se telefony stávají závislostí či zlozvykem, když jsou to pomocníci rychlého životního stylu a okamžitým zdrojem zábavy, kdekoli jsme,“ uvedl Greg Tatton-Brown ze společnosti Casumo.com, která provedla průzkum užívání chytrých telefonů u dvou tisíc osob.

Z něj také vyplývá, že mezi pětku nejoblíbenějších aplikací patří:

1. Facebook
2. WhatsApp
3. Gmail
4. Instagram
5. Google Chrome

A mezi pětku nejužitečnějších aplikací patří:

1. Google mapy
2. WhatsApp
3. Gmail
4. Google Chrome
5. Facebook

Do ložnice vstup zakázán

Většina lidí má telefon po ruce prakticky 24 hodin denně. Ano, i když spí. Jenže mobilní telefon v ložnici rozhodně neznamená výhru. Proč ho do ní raději nepouštět?

Závěry průzkumu provedeného na klinice Brigham and Women's Hospital se sídlem v americkém Bostonu naznačují, že ten, kdo elektronické „hračky“ nedá z ruky ani v ložnici, hazarduje se svým zdravím. Tamní výzkumníci totiž na základě svých poznatků varují, že světlo linoucí se z displejů oddaluje ospalost, neboť snižuje produkci hormonu melatoninu. Říkáte si, co je na tom, že usnete o něco déle? Právě, že docela dost… Hlavně v případě, že to takhle „táhnete“ delší dobu!

Nedostatečná produkce melatoninu následkem kontaktu s mobilem si pohraje nejen s časem usnutí, ale s vámi celkově. Jak? Podstatně vám zkrátí spánkovou fázi REM, která mimo jiné posiluje paměť i mentální výkon. Výsledkem je pak zhoršené soustředění, slabost i snížení psychické kondice. O únavě a nervozitě ani nemluvě!

Takový je názor odborníků, kteří rovněž nedostatek kvalitního spánku spojují se vznikem kardiovaskulárních onemocnění, cukrovkou a dokonce i obezitou. Jestli vás právě napadlo, že do své postele dnes pozvete místo telefonu elektronickou čtečku knih, raději si to rozmyslete. Ve finále to totiž vyjde nastejno.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat