Lidstvo dosáhlo maxima výšky, věku a fyzických sil. Teď už bude jen upadat

Moderní civilizace a její medicína umí dodat lidskému tělu maximální výživu a péči nezbytnou k projevení maxima jeho biologických možností. Tvrdí to pařížští vědci s tím, že lidé dosáhli maximální výšky, blíží se maximální délce života a jsou na hranici svých fyzických sil a sportovních výkonů. Možná už je tedy jen cesta dolů neboli úpadek.

Tak jako kapitalističtí ekonomové sní o neomezeném růstu ekonomiky, uvažovali lidé o svých biologických možnostech a silách jako neomezených. Jenže podle nejnovějších výzkumů je neomezený růst nesmysl ve všech případech.

Dál už to nejde

Vědci z Francie provedli revizi vědeckých výzkumů a dat za posledních 120 let a došli k závěru, že jsme na vrcholu možností. Tedy těch biologických. A navíc to, jak měníme planetu – třeba globální změnou klimatu – povede nejspíš ke zhoršení životních podmínek a úpadku lidstva i jeho fyzických možností.

„Tyto znaky se už dlouho nezvyšují, navzdory dalšímu pokroku ve výživě, medicíně a vědě. To naznačuje, že moderní společnosti dovolily našemu druhu dosáhnout maximálních hranic. Jsme první generace, která si to uvědomuje,“ tvrdí profesor Jean-François Toussaint z Descartovy univerzity v Paříži.

Jasný cíl pro všechny

Podle něj je důležité, aby národy, které už maxima dosáhly, jednaly tak, aby toho mohly dosáhnout ostatní země a její populace při trvale udržitelném životě na Zemi.

„Teď, když známe limity lidského druhu, může nám to sloužit jako jasný cíl pro národy, aby zajistily dostatek všeho pro to, aby mohli maximálních možných hodnot dosáhnout všichni lidé. S rostoucími ekologickými problémy to může stát více energie a investic k vyvážení rostoucího tlaku na ekosystém,“ tvrdí profesor Toussaint.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat