Každá země má své delikatesy. Co musíte ochutnat, pokud cestujete do ciziny

26.08.2018 | Zajímavosti

Kdo byl na Slovensku a neochutnal jejich halušky, jako by nebyl. Stejné je to s vídeňským řízkem v Rakousku nebo tradičním sushi při cestách po Japonsku. Zkrátka každá země má svá jídla, která jsou považována za národní a které byste rozhodně měli ochutnat, vydáte-li se do některých z nich.

Irsko: Jídlo chudých jako lahůdka

Na cestách po zeleném ostrově si kromě whiskey a syrových šnečků z pobřeží můžete pochutnat i na tradičním jídle zdejších obyvatel. Irish Stew je zdejší obdobou guláše, jak jej známe od nás.

Jde o guláš z dušeného jehněčího masa s mrkví, brambory, cibulí a rozmarýnem, který by vzhledem k cenám jehněčího vyšel pěkně draho, v Irsku ale býval jídlem chudých. Nicméně jde o velikou pochoutku a na cestách po zeleném ostrově byste Irish stew rozhodně měli ochutnat.

Španělsko: Není koblížek jako koblížek

Kromě tradičního šafránového rizota s masem či mořskými plody, nazývaného paella si při návštěvě Španělska můžete pochutnat i na churros, což je pečivo podobné naším koblížkům, které se namáčí do horké čokolády.

Francie: Žába jako delikatesa

Mezi nejtypičtější a zároveň nechutnější předkrmy patří jednoznačně šneci po Burgundsku, kteří se podávají na bylinkovém másle s bagetou. Další typickou a vynikající delikatesou, kterou byste si při návštěvě jakékoli francouzské restaurace neměli nechat ujít, jsou fois gras – nejjemnější kachní či husí játra nejvyšší kvality.

Pokud chcete ochutnat všechny místní speciality, rozhodně byste neměli vynechat žabí stehýnka, která Francouzi upravují na všechny možné způsoby.

Švédsko: Nejen masové kuličky

Za tradičním a výborným švédským pokrmem nemusíte daleko. Jejich vyhlášené masové kuličky s kaší a máslovou omáčkou nebo losí guláš, jsou k dostání v každé pobočce známého obchodního řetězce s nábytkem.

Pokud ale přece jen vyrazíte na cesty, zkuste ochutnat Janssons frestelse – tradiční švédské jídlo, jehož základem je bramborový nákyp se strouhankou, cibulí, smetanou a ančovičkami.

Polsko: Dobroty, co zasytí

Polská kuchyně je velmi vydatná, plná smetany a brambor. Její nejtypičtější součástí jsou nejspíše pirohy a bigos. Pirožky jsou z nekynutého těsta a náplně jsou různé. Nejčastěji narazíte na tvarohové, s mletým masem, houbami, zelím, či plněné bramborami. Jedí se vařené či smažené a namáčejí se v rozpuštěném másle.

Bigos je hustá zelná polévka s různými druhy masa. Její příprava zabere několik dní a rozhodně stojí za to ji ochutnat.

Slovinsko: Knedlíky s překvapením

Ve Slovinsku už je kuchyně přece jen trochu rozmanitější a narazit zde můžete na štruklji – slané nebo sladké knedlíky plněné sýrem, ořechy, ovocem nebo jinou náplní.

Jejich specialitou je juha – zabijačková kyselá polévka ze slovinské části Štýrska. Základ tvoří vepřové nožky a hlava, kysaná smetana a několik druhů koření.

Rumunsko: Lahůdka v listech

Při návštěvě Rumunska rozhodně ochutnejte sarmale – zelné nebo vinné listy plněné kořeněnou směsí mletého masa a rýže. Dají se koupit samotné a studené nebo teplé a s omáčkou. Obě možnosti jsou vynikající.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat