Anorektičky mají smůlu. Instagram zakázal jejich hashtagy

Uživatelé sociálních sítí vědí, že jim hashtagy mohou pomoci při vyhledávání oblíbených témat. Zvláště Instagram nabízí uživatelům, aby jimi ostatním usnadnili vyhledávání tematicky příbuzných obrázků. Některé hashtagy, zvláště vulgární, pornografické či podněcující k nenávisti a rasismu, jsou zakázány. Nově mezi tyto patří i hashtagy, které podporují poruchy příjmu potravy. Instagram zlepšil metodu odhalování obsahu podporujícího anorexii a bulimii.

Ačkoli třeba slovo bulimia jako hashtag patří k zakázaným už od roku 2012, různé zkomoleniny tohoto slova vedou k úspěšnému vyhledávání a řadě příspěvků podporujících tuto poruchu příjmu potravy.

Podle deníku The Independent nedávno Instagram aktualizoval seznam zakázaných hashtagů tak, aby nebylo možné vyhledat nejen bulimia či anorexia, ale také varianty těchto slov včetně různých přesmyček a zkomolenin.

„Netolerujeme obsah, který podporuje poruchy příjmu potravy, a používáme užitečné nástroje a technologie… abychom je identifikovali a odstranili,“ uvedla mluvčí Instagramu v rozhovoru pro The Independent.

Nicméně podle odborníků podporují k poruchám příjmu potravy také všechny příspěvky týkající se fitness, svalnatých, štíhlých či jinak dokonalých těl. A těmi je Instagram doslova přesycen.

V ohrožení i děti

Západní společnost je tak posedlá vnější tělesnou schránkou a její krásou, že o svém těle a tvaru postavy začínají mluvit děti, které se sotva naučily pár slov. Britští vědci varují, že čtyřicet procent dětí ve věku dva až čtyři roky projevuje problémy s vnímáním vlastního těla, zabývá se vlastní hmotností, komentuje velikost proporcí a vyžaduje chválení za to, jak vypadá. Chválení a srovnávání s druhými je klíčem problému a morem, který zahltil většinu dospělé populace.

Rodiče se přitom domnívají, že poruchy příjmu potravy a vnímání vlastního těla se někoho tak malého týkat nemohou. To je ale veliký omyl. Posedlost postavou a vizáží je v západní společnosti tak chorobná, že se těmito tématy zabývají děti už jako batolata.

Podle profesorky Janet Liechty z University of Illinois přitom nejvíce škodí dětem rodiče, kteří neustále mají potřebu vyzdvihovat svého potomka na úkor ostatních. Ačkoli je to opak shazování dítěte, tohle chválení, že je holčička či chlapeček hezčí a milejší než ostatní, má na sebevědomí dítěte opačný vliv. Ujišťování rodiči zvyšuje nespokojenost se sebou a pocit nejistoty, dítě nastavuje tak, že se stává závislým na hodnocení druhých jako potvrzování vlastní hodnoty, a vytváření u něj posedlost dokonalou vizáží.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:59
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat