S hudbnou stále na uších. Levná sluchátka ale jen škodí sluchu

18.01.2019 | Zajímavosti

Mnoho lidí, zejména mladší generace, rádo poslouchá hudbu na cestě do školy či do práce. Na tom by nic tak nebezpečného nebylo, pokud ovšem používáte správná sluchátka. Především laciné „pecky“ z tržnice vám mohou pořádně uškodit.

Příliš nahlas

Obyčejná sluchátka bývají často již součástí mobilních telefonů, které si kupujeme. Jenže takový typ není příliš dobře anatomicky tvarován a k uším posluchače příliš dobře nedoléhají. Aby lidé předešli ruchům z okolí a hudbu pořádně slyšeli, řeší to zesílením zvuku. Lékaři však důrazně upozorňují na to, že hlasitý zvuk linoucí se ze sluchátek příliš namáhá ušní bubínky. Často pak můžete mít pocit zalehlých uší, bolení hlavy, nebo dokonce nedoslýchavosti.

Nesprávný tvar

U klasických „pecek“ ještě zůstaneme. Kromě toho, že nabízejí nekvalitní zvuk, který musíme kompenzovat hlasitostí, mají na svědomí další nepříjemnost a tou je bolest uší. Sluchátka bývají veliká a často v uchu tlačí. Aby nevypadla, pro jistotu přidávají výrobci na jednu stranu malý zobáček, který rychlý nástup bolesti ještě umocní. Pokud vás tedy po jejich použití bolí uši, rozhodně byste je měli vyměnit.

Raději se zašpuntujte

Mnohem lepší volbou jsou sluchátka, která mají speciální pěnové nebo gumové nástavce, které zasunete přímo do ucha, kde poměrně dobře drží a jejich utěsnění zaručuje mnohem lepší kvalitu zvuku. Není pak potřeba hudbu zbytečně zesilovat, uši z nich nebolí a výrobci k nim často přidávají nástavce různých velikostí, aby vašim uším padly co nejlépe. Nejsou však příliš vhodné pro malé děti, které by mohly neopatrnou manipulací způsobit zapadnutí „špuntíku“ dovnitř ucha.

Klapky na uších

Vůbec nejlepší variantou jsou taková sluchátka, která zakryjí celý boltec měkkým polstrováním. Zvuk je velmi kvalitní, mechanicky ucho nijak nepoškozují a jsou také nejpohodlnější. Bývají však neoblíbené z hlediska jejich velikosti a dámy raději dávají přednost menším modelům, které nejsou vizuálně rušivé a neničí jejich účes. Nejsou také příliš vhodné při sportování, kdy mají tendenci z hlavy klouzat a člověk se v nich poměrně snadno potí, což může být nepříjemné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat