Velikonoce v cizině: Pozor na výluky a dvojnásobné ceny

06.04.2019 | Zajímavosti

Velikonoční svátky nám přinášejí kromě výslužky z pomlázky také možnost trávení prodlouženého víkendu mimo naši republiku. Pokud se chystáte vyrazit s rodinou na výlet za hranice, ověřte si, že tyto svátky nebudou mít negativní dopad na finanční i cestovatelský komfort.

Ceny za dopravu

Jako v každém ročním období, na které připadají svátky, se i o Velikonocích rapidně zvyšují ceny letenek a jízdenek. V porovnání s ostatními dny nebo měsíce dokonce i o stovky procent. Za cestu do Londýna s nízkonákladovou leteckou společností zaplatíte průměrně 900 korun. O Velikonocích cena letenky stoupá až na 8000 korun. To už je pořádný rozdíl! U jiných způsobů dopravy je to podobné, snad jen cesta autem vás nebude stát více než jindy.

Sváteční přirážka

Není nijak neobvyklé, že prodejci v období svátků „šroubují“ ceny směrem vzhůru. Ať už jde o stánkaře nebo restauratéry, často jsou částky za zboží či potraviny mnohonásobně vyšší. Pokud vezmeme v potaz i přemrštěnou cenu letenky, může se vám podobný výlet skutečně hodně prodražit.

Nic nejede

Přirážku nehledejte jen u potravin a cen letenek, v cizině si také často připlatíte za svezení obyčejnou hromadnou dopravou ve svátečním období. A až zjistíte, že polovina spojů nejede a u druhé musíte místo přímé trasy třikrát přestupovat, bude to o to nepříjemnější. I u nás je provoz hromadné dopravy o svátcích omezen, ceny za jízdné ale zůstávají stejné.

Taxikáři mají pré

O situaci s hromadnou dopravou pochopitelně vědí i taxikáři, kteří využívají své příležitosti. Turisté ve snaze ušetřit čas na cestách s přestupy raději zvolí možnost jízdy taxíkem, ale i za ten zaplatíte nemalé částky. Pakliže však řidiči v dané zemi nemají povinnost taxametru, je možné s nimi smlouvat. To se ale netýká evropských zemí.

„Velikonoce neslavíme, stačí, že je slavíte vy.“

V mnoha zemích neslaví stejné svátky, jako v té naší, ale pokud ano, často připadají na jiné období. Obchodníci však mají pečlivě nastudováno, kdy svátečního volna své země využívají turisté, kteří se ho rozhodnou trávit v cizině. Mnohdy tedy zaplatíte za pobyt za hranicemi více jenom proto, že náš stát zrovna slaví. Prodejci, restauratéři a hoteliéři o tom moc dobře vědí.

Než se tedy vydáte na výlet do ciziny, přesvědčte se, že jsou ceny obdobné jako v době mimo svátky a projděte cestovatelská fóra, která vám o situaci v tomto období napoví více.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat