Bakterie se šíří vzduchem po celé planetě. I ty nebezpečné

Vědci z New Jersey tvrdí, že se před bakteriemi nikde na světě neschováme. Ačkoli nechápou, jakým mechanismem se to děje – zřejmě ve vyšších vrstvách atmosféry – bakterie se dokážou šířit úplně po celé planetě. Bohužel to znamená, že se můžou z jednoho konce na opačný rozšířit velmi rychle i bakterie, které působí vážná onemocnění a jsou rezistentní vůči antibiotikům.

Vyplývá to z výzkumu mikrobiologů z New Jersey. Ti přitom prokázali, že horké prameny různých koutů světa obsahují geneticky identické bakterie. Jedná se přitom o jeden kmen, který má naprosto shodnou DNA včetně těch sekvencí, které v dějinách evoluce do nich zapojily bakteriofágy – viry napadající bakterie.

Záhadné přesuny

Je tedy vyloučeno, aby příbuznost v různých horkých pramenech po celém světě byla náhodná. Prameny jsou od sebe vzdáleny tisíce kilometrů a přenos ptáky či savci je vyloučen také. Bakterie žijící v pramenech totiž vyžadují extrémní podmínky bez kyslíku. Jak se ale šíří z místa na místo, se neví. Zřejmě se dokážou zapouzdřit do klidového stavu, v němž se pak ve vrstvách atmosféry rozšíří po celém světě.

Pro nás to znamená jedno, že se tak šíří všechny typy bakterií a zřejmě můžou i choroby, které se jinak přenášejí kontaktem z člověka na člověka.

Pátrání v oblacích

„Protože jsme studovali bakterie, které žijí v extrémně horké vodě na odlehlých místech, je nemožné, aby je přenášela zvířata nebo ptáci, či dokonce lidé. Musejí být přenášeny vzduchem a tento pohyb musí být velmi extenzivní, protože bakterie v izolovaných místech sdílejí stejné znaky,“ tvrdí doktor Konstantin Severinov z Waksmanova mikrobiologického institutu při Rutgers University v New Jersey.

Jeho tým chce teď po bakteriích pátrat v atmosféře a odhalit kanál nebo most, jímž putují.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:15
142 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat