Řešení autonehody v zahraničí

Prozatím je nyní dovoleno vycestovat hned do několika evropských zemí bez výraznějších omezení. S ohledem na to, jak je celá situace proměnlivá, ale čím dál více Čechů volí raději cestu autem, než aby si zarezervovali letenky či jízdenky. A přestože nám tento způsob dopravy dává jistou svobodu a flexibilitu, je pár věcí, které bychom při cestování autem měli znát. Jedna z nich je i postup v případě autonehody.

Zelená karta

Zelená karta je doklad, který byste při jízdě automobilem měli mít vždy, a to nejen v České republice, ale ve většině evropských zemích. Jedná se totiž o mezinárodní doklad prokazující, že máte na svém vozidle uzavřené platné povinné ručení. I v Evropě však najdeme pár zemí, kde zelená karta neplatí, a toto je třeba si ověřit na přední straně zelené karty. Tam najdete uvedený seznam zemí, na které se platnost karty vztahuje a na které nikoli. Zároveň doporučujeme mít u sebe vždy i kopii zelené karty, a to pro případ, že by její originál byl vyžádán orgány na území cizího státu. Číslo zelené karty taktéž potřebujete v případě, že to budete vy, kdo by v zahraničí způsobil dopravní nehodu.

Když způsobíte dopravní nehodu

Pokud v zahraničí způsobíte dopravní nehodu, s poškozeným je třeba vyplnit evropský záznam o dopravní nehodě, kde se mj. uvádí datum, čas a místo nehody, údaje o pojištěných osobách obou vozidel dle dokladu o pojištění, údaje o obou vozidlech, údaje o pojišťovnách dle dokladu o pojištění a údaje o řidičích. Zároveň se vyplňují okolnosti nehody a taktéž nákres nehody v okamžiku střetu. Formulář musí být oběma účastníky podepsán a je velmi doporučováno pořídit z místa nehody fotografie z různých úhlů, které následně předáte pojišťovně. Formulář není třeba vyplňovat dvakrát, je totiž propisovací. Dvě sady formuláře vyplníte jen v případě, že se nehoda týká více než dvou účastníků nehody. Vaši pojišťovnu byste měli neprodleně informovat a je nutné postupovat podle dalších instrukcí osoby z asistenční linky.

Policii voláte v případě, že došlo ke zranění účastníků nehody nebo jsou škody na vozidlech velmi rozsáhlé. V případě, že je někdo zraněn, je samozřejmě nutné zavolat i lékaře.

Když je vám způsobena škoda

V případě, že je vám způsobena škoda na vozidle od druhého účastníka dopravní nehody, postupujete obdobně jako v prvním případě. Od místa nehody však nikdy neodjíždějte, aniž byste měli vyfocenou zelenou kartu a řidičský průkaz škůdce a vyplněný evropský záznam o dopravní nehodě, který bude škůdcem podepsán. S těmito doklady a s fotografiemi z místa nehody se poté obraťte na pojišťovnu škůdce. Taktéž je nutné, abyste o celé situaci neprodleně informovali svou pojišťovnu na asistenční lince, kde vás zodpovědná osoba může navigovat v případě, že nastanou nějaké zvláštní okolnosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat