Snění o dovolené, lepší práci nebo lásce, prospívá vašemu mozku

Člověk nemusí snít jen ve spánku, i přes den je na to prostor! A toho bychom měli náležitě využít, protože jde o příjemný trénink mozku, který odvrací kognitivní úpadek, navozuje lepší náladu, a navíc normalizuje i krevní tlak.

Někdo sní o lásce či lepší práci, zatímco jiný o hezčím bydlení, atraktivnějším vzhledu, zahraniční dovolené, dětech nebo rychlejším autě. Nějaké ty touhy a přání má přece každý. Říká se tomu denní snění, které, jak se zdá, má velmi příznivý vliv na mozek. Tak směle do toho!

Ach, ta bujná fantazie!

Nechat svou mysl jen tak bloudit, a to v těch nejpříjemnějších sférách? Někdo by mohl tvrdit, že létat hlavou v oblacích může jen zbytečně snižovat soustředění a odvádět tak pozornost od důležitých věcí, které máme na starost. A vlastně se i dlouho předpokládalo, že to přesně tak funguje. Jenže objevily se nové skutečnosti, které všechno mění. Podle názoru vědců takto sníme až 47 procent svého bdělého stavu (1), čímž svému duševnímu zdraví prokazujeme velkou službu.

Trénink k užitku

Vědci zjišťují, že denní snění může být spojeno s lepšími funkcemi mozku, přičemž pomáhá s řešením každodenních problémů a odvrací kognitivní úpadek, neboť posiluje šedou mozkovou hmotu (2). Ať už si totiž představujeme cokoli, do „výplodu fantazie“ se zapojí prostorová a epizodická paměť, abstraktní myšlení, emoční regulace, uvažování i rozhodování, což aktivuje oblasti mozku ovlivňující kognitivní výkonnost. Čím častěji se tedy ponoříme do našich vytoužených představ o lepším životě, tím zdravější a výkonnější může náš mozek být, což se prý promítne i do prevence Alzheimerovy choroby. A navíc budeme i veselejší!

Tak trochu jiná meditace

„Denní snění je v mnoha ohledech podobné meditaci. Potenciálně může snížit stres i krevní tlak a způsobit uvolňování endorfinů neboli šťastných hormonů,“ vysvětluje americký lékař a specialista neurologie Christopher Winter (3). Asi vás moc nepřekvapí, že ho tento expert vřele doporučuje!

Zdroje: (1) www.science.org/doi/10.1126/science.1192439, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8764487/, (3) www.wellandgood.com/positive-constructive-daydreaming/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat